Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Заява УАЗП

Українська

          Українська асоціація зовнішньої політики рішуче засуджує останні агресивні дії Російської Федерації, її неприховані наміри продовжити агресію проти України, яка може перерости у широкомасштабну війну з непередбачуваними наслідками. Сьогодні перед Європою через безвідповідальну, агресивну політику кремлівського тоталітарного режиму по відношенню до своїх сусідів, останнім прикладом якої стало зухвале і незаконне визнання т.зв. ДНР/ЛНР, постала загроза тотальної руйнації самих основ сучасного світопорядку. Європа вже бачила подібну політику нацистської Німеччини, яка привела до другої світової війни. Великодержавні прагнення, нехтування загальновизнаними нормами міжнародного права, положеннями Статуту ООН, історичне невігластво і месіанські амбіції політичної еліти Росії становлять серйозну загрозу міжнародному миру і безпеці. Помножена на розгорнуту у небачених до цього часу масштабах гонку озброєнь, така політика може привести до ядерного Армагеддону.

          Перед існуючою загрозою Україна повинна консолідувати усі свої політичні, економічні і духовні резерви для протидії агресору. Тільки об’єднавши зусилля, залишивши позаду внутрішні чвари і боротьбу за гетьманську булаву, в України є шанс перемогти у цьому цивілізаційному протистоянні. Свідченням цього є наша вікова історія Київської Руси-України, Козацької держави, визвольні змагання доби УНР. Після відновлення незалежності, зусиллями у тому числі й поколінь українських дипломатів, наша держава стала важливим чинником міжнародної політики, завоювала визнання і авторитет в Європі і світі, торує обраний нею шлях на європейську і євроатлантичну інтеграцію. Це, власне, і не дає спокою нашому північному сусіду з його великодержавними устремліннями.

          Українська асоціація зовнішньої політики, яка об’єднує еліту дипломатичної служби, закликає до подвоєння зусиль з метою знаходження шляхів політичного врегулювання. Разом із зміцненням обороноздатності нашої держави, посиленням санкційного режиму проти держави – агресора – це єдиний шлях до забезпечення територіальної цілісності нашої держави, збереження її незалежності. Запорука цьому – безпрецедентна підтримка і солідарність наших міжнародних партнерів. Українська дипломатія повинна й надалі працювати з метою подальшого розширення кола наших друзів. Унікальні можливості для цього надає нам Організація Об’єднаних Націй, потенціал якої для врегулювання вибухонебезпечної ситуації на кордонах України далеко не вичерпаний.

          умовах фактичного зруйнування мінського формату Російською Федерацією, нездатності Норманської четвірки втримати ситуацію в руслі політичного врегулювання, єдиним органом, який володіє великим досвідом врегулювання конфліктів, залишається ООН. Ми маємо сформулювати нові, креативні підходи із залученням посередницьких механізмів Генерального секретаря ООН, задіянням можливостей Ради Безпеки, Генеральної Асамблеї, міжнародних судових органів, передбачених Статутом ООН, для розробки і реалізації плану колективних дій для захисту України, яка сьогодні стоїть на першій лінії боротьби за збереження міжнародного миру і безпеки.

          Українська асоціація зовнішньої політики готова надати свій інтелектуальний ресурс для виконання цього завдання.

 

23 лютого 2022 року

Поділитися

Коментар