Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Антикорупційні реформи в Україні мають ключове значення для відносин України і ЄС, - Хан

Українська

Європейський Союз виділив близько 16 млн євро для нового великого проекту на підтримку реформ у боротьбі проти корупції в Україні.

Як передає Цензор.НЕТ із посиланням на УНІАН, про це заявив єврокомісар із питань розширення і європейської політики сусідства Йоганнес Хан у своїй промові під час запуску нового антикорупційного проекту ЄС і Данії.  За його словами, антикорупційні реформи в Україні мають ключове значення для ЄС.
"Україна ухвалила низку амбітних законів у сфері боротьби з корупцією, тому ЄС вирішив підтримати дії, які повинні здійснити уряд, щоби забезпечити їх ефективну імплементацію. ЄС виділив близько 16 млн євро для нового великого проекту на підтримку реформ у боротьбі з корупцією в Україні", - розповів Хан.
За словами єврокомісара, Данська агенція з міжнародного розвитку (DANIDA) погодилася взяти участь у імплементації вказаного проекту.
Хан також окреслив основні елементи нового проекту. Зокрема, до цілей даного проекту відносяться посилення здатності новостворених антикорупційних інституцій розслідувати корупцію, запобігати їй та карати за неї.
"Мова про Національне антикорупційне бюро України, Спеціалізованого антикорупційного прокурора та Національне агентство з питань запобігання корупції. Майбутні антикорупційні суди також стануть бенефіціарами цього проекту", - сказав Хан.
Також реалізація проекту на підтримку реформ у боротьбі проти корупції в Україні має зміцнити здатність Комітету Верховної Ради із питань запобігання і протидії корупції вивчати антикорупційне законодавство та моніторити імплементацію реформ. Зокрема, планується створення Консультативної ради, до складу якої увійдуть закордонні експерти. Задля втілення антикорупційних заходів на місцевому рівні Йоганнес Ган висловив готовність співпрацювати із громадськими організаціями.
"Ми прагнемо заохочувати залученість громадянського суспільства та ЗМІ до антикорупційних ініціатив, особливо у регіонах. Ми підтримуватимемо регіональні органи влади, які докладуть реальних зусиль у боротьбі з корупцією, слугуватимуть за приклад", - сказав єврокомісар.
За його словами, підтримка полягатиме в обміні досвідом, навчанні, ІТ-обладнанні, грантах для антикорупційних організацій.
Хан наголосив, що реформи повинні стати невідворотними. "Ніхто не повинен забувати про те, що країни-члени ЄС ретельно слідкують за Україною в той час як приймається остаточне рішення стосовно візової лібералізації", - йдеться в промові єврокомісара.
"Ми надаємо велике значення роботі антикорупційних інституцій. Дуже важливо, щоб їм дозволили незалежно працювати, і вони мали всі необхідні ресурси… Але без непотрібного суперництва та неприпустимих конфронтацій, які ми спостерігали цього літа", - повідомив Хан.
Зокрема, він відзначив потребу надати Національному антикорупційному бюро України можливість прослуховувати телефонні розмови.
"Робота із впровадження антикорупційних судів також повинна розпочатись якнайшвидше, щоби вкласти цей необхідний елемент у мозаїку антикорупційних реформ", - повідомив єврокомісар.
Зокрема, він закликав Верховну Раду найближчим часом прийняти закони, необхідні для початку роботи таких судів, а також забезпечити їх незалежність. "Ми розраховуємо на те, що ви зробите реальні зміни в Україні. Ви працюєте у сфері, яка дедалі більше ввижається лакмусовим папірцем для країни. Ми хочемо допомогти вам успішно пройти це величезне випробування", - резюмував Хан.
 
© 2004—2016,"Цензор.НЕТ"

Поділитися

Коментар