Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Гроссі пообіцяв збільшити кількість представників МАГАТЕ на Запорізькій АЕС

Українська
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі пообіцяв збільшити кількість представників агентства на Запорізькій атомній електростанції.

Як передає кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це заявив журналістам прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у четвер.

За словами прем’єра, він мав «плідну зустріч щодо ядерної безпеки» за участю президента Франції Еммануеля Макрона, міністрів закордонних справ Німеччини та Великої Британії, Високо представника ЄС Жозепа Борреля, гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі.

«Ми обговорили подальші кроки щодо безпеки на ЗАЕС та її демілітаризації. Ми чекаємо наступних дій від МАГАТЕ, підтримки з боку міжнародних партнерів, аби ми всі могли видихнути й більше не були об’єктами ядерного терору з боку РФ», - сказав він.

Читайте також: На ЗАЕС треба терміново створити охоронну зону ядерної безпеки – гендиректор МАГАТЕ

За словами Шмигаля, західні партнери вражені також обстрілами Росією Південноукраїнської АЕС.

«Світ схвильований терором Росієї», - додав він.

Під час зустрічі Гроссі запевнив, що збільшить кількість представників МАГАТЕ на ЗАЕС, сказав Шмигаль, нагадавши, що зараз їх лише двоє, і «вони пильнують технічні параметри роботи станції, радіаційного рівня». Водночас Гроссі, за словами прем’єра, не уточнив, яку кількість фахівців додатково направить на ЗАЕС.

Читайте також: Шмигаль про ядерний тероризм РФ: Це загроза планетарного масштабу

Прем’єр-міністр розповів, що на зустрічі обговорювалося питання демілітаризації – самої станції, міста Енергодара і 30-кілометрової зони навколо АЕС.

«Поки що РФ продовжує терор і як терорист не хоче відмовлятися від можливості тероризувати Україну і світ. Подивимося, чи спрацює міжнародний тиск на Росію, щоб усе-таки зняти цю небезпеку», - зауважив Шмигаль.

Читайте також: Кулеба: Єдиний спосіб гарантувати ядерну безпеку в Європі – повернути ЗАЕС під контроль України

Як повідомлялося, 20 - 26 вересня у Нью-Йорку триває тиждень високого рівня в рамках 77-ї сесії Генасамблеї ООН, де виступають лідери держав, глави урядів, керівники зовнішньополітичних відомств країн-членів. Шмигаль, дружина Президента Олена Зелінська та генеральний прокурор України Андрій Костін беруть участь у низці заходів на полях Генасамблеї.

© 2015-2022 Укрінформ

Поділитися

Коментар