Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Україна подає заявку на вступ до НАТО - Зеленський

Українська
Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.  Про це йшлося у відеозверненні глави держави, повідомляє Укрінформ.

"Сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре. За процедурою, яка відповідатиме нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти. У пришвидшеному порядку", - сказав Зеленський.

Він підкреслив, що потрібно зафіксувати юридично все те, чого Україна вже досягла фактично.

Так, Президент зазначив, що саме в Україні вирішується доля демократії у протистоянні з тиранією, і саме міцністю українських державних кордонів можна закріпити міцність кордонів усіх європейських держав.

"Ми можемо гарантувати, що ніхто більше не наважиться повертати війну на наш континент", - зауважив глава держави.

Він також наголосив, що в Україні цінності євроатлантичної спільноти отримали справжню живу енергію, силу народу, який бореться за свободу, і силу народів, які допомагають у цій боротьбі.

"Ми де-факто союзники. Цього вже досягнуто. Де-факто ми вже пройшли свій шлях у НАТО. Де-факто ми вже довели взаємосумісність зі стандартами Альянсу, вони реальні для України – реальні на полі бою і в усіх аспектах нашої взаємодії. Ми довіряємо одне одному, ми допомагаємо одне одному і ми захищаємо одне одного. Це і є Альянс. Де-факто", - наголосив Зеленський, додавши, що тепер це треба закріпити юридично.

Президент переконаний, що можна провести вступ України в НАТО у пришвидшеному порядку, адже цьогоріч Фінляндія та Швеція розпочали приєднання до Альянсу без Плану дій щодо членства.

"Це – справедливо. Справедливо і для України. Це закріплення на рівні договору того, що і так вже досягнуто в житті і що є нашими цінностями. Ми розуміємо, що це потребує консенсусу всіх членів Альянсу. Розуміємо, що треба вийти на такий консенсус. І тому, поки це відбуватиметься, ми пропонуємо реалізувати наші пропозиції щодо гарантій безпеки для України і всієї Європи згідно з Київським безпековим договором (Kyiv Security Compact), що розроблений і представлений нашим партнерам", - додав Зеленський.           

© 2015-2022 Укрінформ. Усі права застережені.

Поділитися

Коментар