Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Прем'єр Нідерландів обіцяє рішення щодо Асоціації Україна-ЄС до 1 листопада

Українська

Рішення Нідерландів щодо ситуації навколо Угоди про асоціацію Україна-ЄС, яка склалася у зв'язку із негативними результатами голландського референдуму, буде прийняте до 1 листопада.

Про це повідомив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте  у Фейсбуці за результатами першого дня саміту ЄС.

"Учора рішення не були прийняті, ми їх приймемо до 1 листопада", -  сказав він.

При цьому Рютте відзначив, що ситуація у Нідерландах дає мало простору для вирішення цього питання.

"Я прямо повідомив колегам, що зараз бачу мало простору у Гаазі для вирішення цього питання", - сказав він.

Водночас, за словами голландського прем'єра, питання Угоди про асоціації з Україною не може бути відділене від питання стабільності в регіоні. Рютте наголосив на геополітичних наслідках, які тягтиме можлива відмова Нідерландів від ратифікації угоди.

"Голландське "ні", звичайно, матиме міжнародні наслідки, воно прямо позначається на Україні, відносинах Україна-Росія, імплементації Мінських угод та Нормандському процесі", - сказав Рютте.

На його думку, за таких обставин потрібні кроки, які вирівняють внутрішні та міжнародні інтереси.

"На мій погляд, коли ставки настільки високі, це також наша відповідальність і, можливо, навіть наш обов'язок іти на крайні заходи, щоб вирівняти наші внутрішні та міжнародні інтереси. Це пошук юридично зобов'язуючого рішення, яке віддаватиме належне голландському "ні", - заявив він.

Водночас, за словами Рютте, він залишається песимістичним щодо вирішення цього питання.

"Я подякував моїм колегам у Європейській Раді за конструктивні неформальні дискусії, які тривали останні місяці та тривають досі, але я також повідомив, що налаштований песимістично щодо позитивного вирішення цього питання. Це потребує більше, ніж простору для вирішення  у Києві та Брюсселі. Остаточна пропозиція матиме сенс , якщо буде також сприйнята  у Гаазі", - відзначив він.

Як повідомляв Укрінформ, 6 квітня у Нідерландах пройшов консультативний референдум щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Згідно із офіційними результатами, "проти" ратифікації угоди Нідерландами проголосувало 61% виборців ( 2 млн 509 тис. 395 виборців). "За" проголосувало 38,21% виборців (1 млн 571 тис. 874 виборці). Явка становила 32,28%.

© 2015 Укрінформ

Поділитися

Коментар