Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Кислиця в ООН: Безпека ЗАЕС має передбачати її повну демілітаризацію та деокупацію

Українська
Принципи гарантування ядерної безпеки на Запорізькій АЕС мають передбачати повну демілітаризацію та деокупацію станції, наголосив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це він заявив у вівторок на засіданні Ради безпеки ООН щодо ситуації на ЗАЕС.

Він нагадав, що Росія продовжує активно використовувати атомну станцію у воєнних цілях, розмістивши там близько 500 військовослужбовців і 50 одиниць важкого озброєння. Військова техніка, боєприпаси та вибухові речовини, за словами постпреда, розташовані в турбінних залах енергоблоків 1, 2 та 4.

Читайте також: Штати вважають ескалацією відключення росіянами датчиків радіаційного контролю на ЗАЕС
 
Коментуючи п’ять принципів ядерної безпеки ЗАЕС, які сформулював гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гросі у своєму виступі, Кислиця зазначив: «Ми беремо до відома принципи генерального директора, спрямовані на сприяння забезпеченню ядерної безпеки на ЗАЕС... Однак ці принципи мають бути доповнені вимогою щодо повної демілітаризації та деокупації станції».

За словами Кислиці, вони мають охоплювати такі елементи: по-перше, виведення військ і всього іншого російського персоналу, незаконно присутнього на станції; по-друге, гарантії безперебійного електропостачання ЗАЕС із території, підконтрольної уряду України; по-третє, гуманітарний коридор для забезпечення ротації управлінського, експлуатаційного та ремонтного персоналу ЗАЕС з метою підтримки станції в безпечному стані.

Читайте також: Росіяни «вибивають» зі співробітників ЗАЕС згоду на співпрацю - Енергоатом

Україна вважає за необхідне включити ці елементи в нову резолюцію Ради керівників МАГАТЕ, «якщо такий документ буде запропоновано для ухвалення на її наступній сесії», додав він.

Постпред також нагадав, що радіаційна та ядерна безпека є першим пунктом Формули миру Президента України Володимира Зеленського.

У вівторок відбулося засідання Ради Безпеки ООН, скликане партнерами України ­– Францією та Еквадором, – на якому розгадалася ситуація на Запорізькій АЕС. Постпред РФ Василь Небензя заявив, що на станції нібито немає російського озброєння та військових. З жорсткою критикою Росії виступили, зокрема, США, Велика Британія, Франція, Албанія, Японія, Еквадор.

Читайте також: Гендиректор МАГАТЕ на Радбезі ООН оголосив принципи дотримання ядерної безпеки ЗАЕС

Як повідомляв Укрінформ, Гроссі запропонував такі принципи безпеки станції:

  • жодних атак будь-якого роду з території станції чи проти неї;
  • інфраструктура ЗАЕС не повинна використовуватися як сховище чи база для важкого озброєння;
  • не можна піддавати ризику подачу електроенергії з електростанції за межі об'єкта, зовнішнє електропостачання має залишатися доступним і безпечним;
  • усі структури, системи й компоненти, необхідні для безпечної експлуатації об’єкта, мають бути захищені від нападів чи диверсій;
  • не слід вживати жодних дій, які б підривали ці принципи.

Літня сесія Ради керівників МАГАТЕ розпочнеться 5 червня.

© 2015-2023 Укрінформ.

Поділитися

Коментар