Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Горбулін: зміни підходу до Мінська-2 не буде, поки всі можливості діалогу не будуть вичерпані

Українська
Київ. 5 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Директор Національного інституту стратегічних досліджень, академік НАНУ і радник президента Володимир Горбулін допускає уточнення "Мінських угод" і вихід на новий формат домовленостей, проте вважає, що зміна підходу до суті і логіки Мінська-2 не відбудеться до тих пір, поки всі можливості діалогу не будуть вичерпані.
"Президент України запропонував один із напрямів - Дорожня карта, з чіткими і зрозумілими термінами та відповідальними за її виконання. Чи буде ця ініціатива успішна? Раціонально вона логічна і здійсненна. Але чи буде вона успішна з нашими нинішніми партнерами за мінським столом? Але в будь-якому випадку йти цим шляхом потрібно ", - написав В. Горбулін в своїй статті "Точка біфуркації" в новому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".
"Безумовно, нам потрібні заготовки на випадок згоди сторін переглянути (швидше - уточнити) "Мінськ-2" і вийти на новий формат домовленостей. Необов'язково це буде виглядати радикально, але підготуватися до такого розвитку подій потрібно. Перш за все - переосмисливши мінські угоди і зрозумівши, в якій формі вони для нас стануть прийнятними. У поточній їх редакції вони, по-перше, явно (особливо в пунктах 4, 9 та 11) ведуть до порушення територіальної цілісності і суверенітету України, що суперечить не тільки національним інтересам України, але і Декларації глав держав "нормандської четвірки" від 12 лютого 2015 року. І, по-друге, про що вже неодноразово говорила українська сторона, проведення виборів до відновлення контролю над кордоном безглуздо", - зазначає академік.
На думку В.Горбуліна, навіть не виходячи з логіки "Мінська-2", частина його положень може бути модернізована, щоб документ став реальнішим в частині його фактичного, а не теоретичного виконання.
"Наприклад, нам потрібно прямо зафіксувати в оновленій угоді порядок проведення виборів і встановлення контролю над кордоном (спочатку контроль - потім вибори). Також для практичної реалізації пунктів про порядок місцевого самоврядування сторонам потрібно не вимагати від України переписати свою Конституцію, а обговорювати суть закону України "Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО". Те ж саме щодо амністії: абсурдні спроби "керівників" "ДНР/ЛНР" (а де-факто - Росії) витребувати повну амністію - безглузді, оскільки суперечать всій міжнародній практиці ", - пише В. Горбулін.
"І, звичайно, варто розглядати можливість розширення числа учасників переговорів за рахунок США, ЄС, країн-підписантів Будапештського меморандуму. Втім, шанси на таке розширення вельми примарні: зараз ні Росія, ні Берлін з Парижем цього явно не хочуть. Але як поведуться ці країни після виборів - питання неоднозначне ", - підкреслює академік.
 
© 1992-2016, Інтерфакс-Україна

Поділитися

Коментар