Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

У Берліні відкрилася виставка про українських переселенців

Українська

На площі перед центральним залізничним вокзалом у Берліні в п'ятницю відкрилася виставка просто неба «Displaced. 12 Stories from Ukraine».

Експозиція, яка буде тривати до 14 листопада, відкрилася під музичний супровід відомого скрипаля і громадської активістки Марини Бондас, повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН.

«Ця виставка дозволяє надати терміну «внутрішньо переміщена особа» людський вигляд, вона розкриває людей і демонструє силу, за допомогою якої вони будують своє життя», - зазначила виконавчий директор НВО Stabilization Support Services Ольга Іванова.

Вона висловила сподівання, що ці фотографії та історії, що були розказані героями, допоможуть німцям краще зрозуміти Україну та її жителів. Ольга Іванова зазначила, що Берлін обраний не випадково, адже Німеччина надавала дуже велику підтримку нашій країні. І зараз німці можуть побачити, кому ця допомога була спрямована.

Свою історію присутнім на церемонії відкриття розповіла Ольга Магазова, яка вимушена була поїхати з Криму до Львову. Зараз вона працює журналісткою. На її думку, основна идея проекту полягає в тому, щоб показати спільність і одночасно унікальність історії кожного переселенця.

А організатор експозиції активістка Олександра Бінерт нагадала, що з часів анексії Криму і початку конфлікту на Донбасі число внутрішньо переміщених осіб в Україні досягло 1,7 млн осіб.

Виставка була створена за ініціативою Посольства Великобританії в Україні і уперше представлена восени минулого року. Вона стала логічним продовженням і доповненням інших проектів британського посольства в Києві та їх партнерів, спрямованих на підтримку внутрішньо переміщених осіб, зазначила перший секретар Посольства Великобританії у ФРН Маделін Кнокс. Вона повідомила, що британська сторона в цілому виділила вже 14 млн євро на переселенців в Україні.

Проект, який розпочався експозицію на Софійській площі з 12 фотографій Сергія Сараханова та історій до них розрісся до українського туру по семи містах (Рівне, Львів, Івано-Франківськ, Луцьк, Одеса, Запоріжжя, Днипро), а потім - і до європейського. Виставка вже побувала у Брюсселі і в Лондоні. Планується також показати її в Римі і Парижі.

© 2015-2016 Укрінформ.

Поділитися

Коментар