Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Демарш у Туреччині – це сигнал усьому світові про те, що Україна вважає РФ агресором (коментар для "Вектор ньюз")

Українська

Як стало відомо з повідомлень ЗМІ, делегація дипломатів України влаштувала демарш на засіданні Організації чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС) в Стамбулі у зв'язку з початком головування Росії в цій міжнародній організації. Про це у Facebook повідомив консул України Василь Боднар.

Демарш у Туреччині – це сигнал усьому світові про те, що Україна вважає РФ агресоромРедакція «Вектор ньюз» звернулася до віце-президента Української асоціації зовнішньої політики (а з недавніх пір і президента українського відділення International law Association) Олександра Купчишина з проханням прокоментувати ситуацію:

- Олександре Михайловичу, ви як дипломат зі стажем мали б стикатися з таким явищем як демарш. Що він означає?
- Я так розумію, що ваше запитання пов’язане з демаршем, який здійснила українська делегація у Стамбулі. Перш за все, два слова про ОЧЕС. Це субрегіональна міжнародна організація, до складу якої входить 12 країн, в тому числі Україна, інші чорноморські держави, багато спостерігачів з інших країн ЕС. Правила процедури, які там діють, вони приблизно такі, як і в інших міжнародних організаціях. Й такі заходи як залишення зали засідань - вони дійсно є в арсеналі кожної дипломатичної делегації. Пояснюю, що демарш шляхом залишення зали засідань – це не якась виняткова практика. 

В яких випадках здійснюється дипломатичний демарш? По-перше, якщо країни не визнають одна одну. Наприклад, з самого початку існування ООН радянська делегація покидала залу засідань, коли там виступала делегація Чан Кайші. І тоді залу засідань залишали і українська, і білоруська делегації. Це класичний випадок, коли країни не визнають одна одну. По-друге, коли держави знаходяться в стані війни. Приклад: коли відбувався військовий конфлікт між Іраком і Іраном, що тривав з 1980 по 1988 роки – в усіх органах міжнародних організацій при виступі однієї з країн інша покидала залу. І останній приклад – на 70-й сесії генеральної асамблеї ООН восени минулого року українська делегація вчинила такий само дипломатичний демарш – залишила залу засідань ГА ООН під час виступу Путіна. Те ж саме відбулося і зараз в ОЧЕС.

Окремо слід наголосити на тому, що Росія перейняла головування в ОЧЕС не в силу якихось заслуг, такі ротації відбуваються кожні 6 місяців, коли очільник ОЧЕС змінюється відповідно до латинського алфавіту. Просто зараз надійшла черга РФ головувати. Але те, що українська делегація залишила залу засідань, я думаю, це правильний крок, який засвідчив наше ставлення до агресора. Я не думаю, що весь час ми не будемо присутні в залі засідань, бо нам все таки потрібно працювати з порядком денним ОЧЕС. Але «урочистий» момент для Росії наші дипломати обов’язково мали підпсувати. Ще раз підкреслюю, це не виняткова процедура, вона має місце в багатьох випадках в міжнародних організаціях. І відображає ставлення країни, яка проводить демарш, до іншої країни.

- Чи функціонально на роботі ОЧЕС демарш якось відобразиться?
- Це перш за все політичний крок. Звичайно, що держава, проти якої застосовується демарш, відслідковує такі події. І це має політичний вплив. Стосовно того, чи це матиме вплив на роботу міжнародної організації, в даному випадку ОЧЕС, то ні – не матиме впливу. Я вважаю, що в подальшому наші дипломати будуть брати участь в роботі ОЧЕС, однак можливо понизять рівень представництва. Принаймні до літа, поки головує Росія.

- Чи відслідкували цей демарш дипломати інших країн?
- Обов’язково. Такі речі дуже ретельно відслідковуються. Це – сигнал іншим країнам про те, що Україна вважає Росію агресором. До того ж це сигнал не лише країнам – учасникам ОЧЕС, але й усій світовій спільноті.

 
 

Поділитися

Коментар