Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Щодо звернення до міжнародних судів у зв'язку з анексією Криму

Українська

       Президент України заявив, що найближчими двома тижнями Україною буде подано кілька позовів до міжнародних судів у зв'язку з анексією Криму Росією. Новина довгоочікувана і Українська асоціація зовнішньої політики розцінює це як позитивний крок у правильному напрямку.Залишається, проте, без відповіді одне запитання. Чому Україні знадобилося цілих два роки для того, щоб визначити суму спричинених анексією збитків, сформулювати позовні заяви і передати їх до компетентних міжнародних судових інстанцій? Як не парадоксально, але з формально-юридичної точки зору ситуація з Кримом у порівнянні з Донбасом не така вже й складна. Є загальновизнаний факт анексії території суверенної держави, доказової бази предостатньо, політична підтримка міжнародної спільноти очевидна, підстави у Росії для подання зустрічних позовів практично відсутні. Таким чином, існують реальні сподівання розраховувати на сприятливі для України судові перспективи і не тільки з точки зору компенсації за матеріальні втрати.Найважливіше - це отримати рішення Міжнародного Суду ООН щодо деокупації Криму і реінституції суверенітету України на цій території. Сподіваємось, що ця ключова проблема залишається предметом анонсованих судових позовів.  
       Українська Асоціація зовнішньої політики неодноразово закликала владу не зволікати з поданням судових позовів по Криму. В ідеалі це треба було зробити ще у 2014-му, але минув у розмовах і 2015-й. Адже матеріально - технічна база України в Криму невпинно розчиняється у російській інфраструктурі, відповідно відстоювати в судах реальну позовну вартість українського майна з плином часу стає дедалі важче. Не можна виключати і певну ерозію політичної підтримки, яку сьогодні беззастережно отримує Україна в світі. Слід також враховувати, що згідно з практикою міжнародного судочинства, між поданням позову і ухваленням судового рішення проходить, як правило, 3-5 років. 
       Водночас було б бажано, якби громадянське суспільство було детальніше поінформоване про базові компоненти судових позовів.
       Загалом наміри влади активно задіяти інструментарій міжнародного правосуддя у протистоянні російській агресії слід вітати. Досвід ЮКОСА свідчить, наскільки ефективним він може бути за умови своєчасного і професійного застосування.

Поділитися

Коментар