Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Торгівля стала вільною не для всіх. Статистика експорту регіонів України

Українська

Юрій Панченко, Європейська правда 

2016-й став першим роком дії зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом. 

Про макроекономічні результати початку дії ЗВТ ЄвроПравда вже писала. Зокрема, вперше з 2013 року почав зростати український експорт до ЄС. Темпи зростання поки не дуже великі – 3,7%. Втім, регіон ЄС виявився єдиним, де український експорт показує позитивну динаміку. 

А відповідно, за 2016 рік частка ЄС у структурі українського експорту знову зросла. Наразі вона складає 37,1%. 

Натомість російські обмеження призводять до подальшого скорочення частки СНД. За минулий рік український експорт до Співдружності скоротився майже на чверть (на 22,7%).

Як наслідок, частка експорту до СНД скоротилася до 16,6% – до обсягу, більш ніж вдвічі меншого, ніж до ЄС. 

Тут варто нагадати, що за результатами 2013 року частка СНД у структурі українського експорту складала 34,8%, а ЄС - лише 26,5%.

Але як така динаміка відобразилася на економіці окремих українських регіонів? Щоб дослідити це, ми звернулися до Держстату за регіональною статистикою. Ці дані статистичне відомство не публікує на своєму сайті. 

Аналіз регіональних змін зовнішньої торгівлі України ЄвроПравда відстежує вже близько трьох років. За цей час кількість областей, де експорт до СНД переважає європейський, скоротилася з 18 до чотирьох.

Наразі висока залежність від ринку СНД зберігається лише у Сумський, Харківський, Чернігівський та Миколаївській областях. Причому в жодній з них частка СНД не перевищує 50% - три роки тому таких областей було п'ять. А останнім регіоном із часткою СНД вище за 50% була Харківщина

Більш того,  у Чернігівській та Миколаївській областях переважає експорт до "третіх країн". Це також свідчить, що час російських торговельних ультиматумів вже минув.  

Дані за 2016 рік - експорт до ЄС, за 2013-2015 роки - до всіх країн Європи.
 Для збільшення натисніть на зображення

Експорт до ЄС очікувано домінує на Західній Україні. Зокрема, у восьми західноукраїнських областях його частка перевищує 50%. 

При цьому така ж "прозахідна" ситуація склалася... у Луганській області. Тут частка європейського експорту складає 57%. Понад те, обсяг експорту до ЄС з Луганщини минулого року зріс більш ніж удвічі - на 114%. 

Не набагато менша частка експорту до ЄС у Донецькій області - 49%, хоча в абсолютних цифрах обсяги експорту впали на 2%.

Тут варто пояснити, що у цих областях Держстат враховує показники підприємств, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях. Втрата контролю над ними може призвести до значного падіння частки експорту до ЄС - принаймні, в статистиці цих областей. Однак це можна буде побачити у статистичних даних лише за результатами першого півріччя 2017-го. 

Дещо непокоїть така тенденція - частка експорту до СНД не тільки залишається високою у східних прикордонних областях (окрім Донбасу), але й зростає в одній з них - на Чернігівщині (в першу чергу внаслідок стрімкого падіння експорту до ЄС, про що мова піде далі). Поки що це можна вважати нетиповим показником, однак у разі продовження такої тенденції наслідки можуть бути неоднозначними. 

Більш тривожна тенденція:

позитивний ефект від вільної торгівлі з Євросоюзом відчули далеко не всі регіони. Падіння експорту до ЄС фіксується у дев'яти областях та у Києві.

Причому така динаміка спостерігається навіть у західноукраїнських Рівненській та Тернопільській областях, які (нібито) першими адаптувалися до умов торгівлі із Європейським Союзом.

Більш того, статистика зростання експорту до ЄС показує, що серед традиційних "економічних гігантів" фактичне збільшення експорту до ЄС відбулося лише на Дніпропетровщині (+23%), Миколаївщині (+26%) та Львівщині (+8%). Навіть у Києві абсолютні обсяги експорту до ЄС впали на 3%. Так само на 3% впали обсяги експорту до ЄС з Харківщини. А з Одеської області - взагалі на 15%. 

Не менш загрозливо - але вже з політичних мотивів - виглядає падіння експорту до ЄС на 32% на Чернігівщині.

 Для збільшення натисніть на зображення

Із цього можна зробити декілька висновків:

- Наразі уряд та/або інші гравці активно сприяють виходу на європейські ринки компаній зі Сходу та Півдня, та допомога потрібна й на Заході.

- Успіх західноєвропейських компаній досі був досягнутий завдяки експорту до сусідньої Польщі. Поки загальний експорт до Польщі зростає - у 2016-му році він збільшився на 11,3%. Але чи не час розширювати географію продажів, зменшуючи залежність від сусіднього ринку? 

- Вихід на західноєвропейські ринки залишається "слабим місцем" для більшості українських компаній.

"Правішання" Європи, наслідки якого помітні у зростанні рейтингів праворадикалів, не могло не відобразитися на виборі європейських покупців.

Треба бути готовими до того, що такі покупці ставатимуть менш лояльними до імпорту - і це вимагає нових підходів від українських виробників. 

Інше важливе питання, яке цікавило перед стартом ЗВТ - як відкриття українського ринку вплинуло на обсяги європейського імпорту в Україну? Загалом за результатами 2016 року імпорт з ЄС зріс на 22%. При цьому зростання європейського імпорту фіксується майже в усіх областях. 

Втім, це було очікувано. Високі темпи імпорту - набагато вищі за зростання експорту з України - пояснюються як поступовим відновленням української економіки, так і тим, що ЄС відкрив свій ринок для українських товарів ще у 2014 році. 

Набагато більше дивує інше - зростання імпорту з СНД на 34%. Зокрема, у Волинську область цей імпорт зріс більш ніж у 8 разів (!), у Черкаську - більш ніж удвічі, а в Чернівецьку - на 86%. 

Минулого року Україна ввела обмеження на імпорт низки товарів з РФ. Як наслідок, імпорт з Росії впав майже на третину - на 31,3%. Натомість зростає імпорт з інших країн-членів ЄврАзЕС: з Білорусі (на 13,4%), з Вірменії (11,4%) та з Казахстану (15%). 

Погіршення торговельного сальдо з СНД - проблема, відповідь на яку треба дати якомога швидше. 

© 2014 - 2017, Європейська правда

Поділитися

Коментар