Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Очевидно, Порошенко привезе в Вашингтон пакет пропозицій щодо Донбасу

Українська
Ексклюзивний коментар президента Української Асоціації зовнішньої політики, надзвичайного і повноважного посла Володимира Хандогія для 112.ua

 

Володимир Хандогій в ефірі телеканалу "112 Україна"
 

Зустріч Петра Порошенка з Дональдом Трампом – це свідчення того, що США дотримуються курсу, при якому з Росією Україна без її участі обговорюватися не буде. Свого часу українська сторона заявила, що якщо США будуть обговорювати питання України з Росією, то, безумовно, першою про це має знати Україна і з нею буде узгоджуватися позиція США на переговорах. Таких якихось домовленостей за спиною, в кулуарах не повинно бути. Безсумнівно, у Гамбурзі під час зустрічі Трампа і Путіна будуть обговорювати, зокрема, Україну.

Зустріч українського та американського президентів не була несподіваною. У лютому вже була анонсована зустріч Порошенка з Трампом, тоді, за нашою інформацією, не збіглися графіки, і візит не відбувся, хоча передумови для такого візиту були вже тоді. Як відомо, після цього велися консультації на рівні Міністерства закордонних справ, була зустріч з віце-президентом, наш міністр Павло Клімкін був на зустрічі кілька тижнів тому.

Новини за темою: Порошенко запросить Трампа до України, але це вже більше для ввічливості, бо реальність візиту є мінімальною

Справа в тому, що якщо президент Петро Порошенко і президент США Дональд Трамп навіть сядуть за стіл переговорів - це вже буде підтримка для України, але якщо вони знайдуть модальності залучення США до врегулювання конфлікту на Донбасі, це буде великим успіхом. Сам факт залучення до врегулювання США, однієї з найвпливовіших країн світу, може говорити про те, що Росії доведеться більш конструктивно проводити політику щодо України. На цьому етапі навіть самого факту приєднання США до врегулювання було б достатньо. Поки використовується тільки такий важіль як санкції, які, безумовно, слід продовжувати.

Напередодні прозвучало кілька таких натяків, що США готові більш активно брати участь у вирішенні цих питань, і вони не вважають, що мінський формат, який сьогодні існує – безальтернативний. Я думаю, що США сьогодні могли б підтримати і інші формати, та інші модальності досягнення врегулювання на Донбасі, поза Мінська. Мені здається, це принципово і це було б дуже вчасно скористатися такою позицією США.

Три роки продовжується конфлікт, три роки ми проводимо зустрічі в Мінську, але ніякого просування на цьому шляху не відбувається. Це не означає, що ми повинні відкинути мінські угоди й тексти, які там записані, задекларовані цілі, але, можливо, слід розглянути, як цього досягти із залученням інших форматів. Ми маємо ще "нормандський формат" – це досить вузьке коло. Очевидно, що процес буксує, і необхідні нові імпульси – їх могли б привнести нові гравці і в першу чергу США. І думаю, що про це варто поговорити з президентом США.

Я думаю, що після зустрічі може прояснитися позиція США в цьому питанні. Чи готові США приєднатися до врегулювання конфлікту на сході України? Якщо готові, то як, в якому форматі? Чи є у них така політична воля? Зрештою, США є підписантами Будапештського меморандуму, який має ще невикористаний потенціал.

Новини за темою: Топ-5 питань, які Порошенко має обговорити у Білому Домі

У будь-якому випадку, вважаю, ситуація на Донбасі буде ключовим питанням на переговорах президентів, хоча коло питань до обговорення широке. Також агресія РФ проти України, проблематика анексії Криму і, ймовірно, будуть питання санкцій, які з цього випливають, питання військово-технічної допомоги, економічні питання. Але все-таки в центрі, мені здається, будуть стояти питання безпеки і врегулювання конфлікту на Донбасі. Я думаю, що Петро Олексійович Порошенко привезе в Вашингтон пакет пропозицій щодо врегулювання: по-перше, інформацію, по-друге, свої пропозиції.

Володимир Хандогій

Редакція може не погоджуватися з думкою автора. Якщо ви хочете написати в рубрику "Думка", ознайомтеся з правилами публікацій і пишіть на blog@112.ua.

Поділитися

Коментар