Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

До Шенгену вже не півкроку, а цілий крок

Українська

       Як говорить українське сороміцьке прислів’я: «Плив, плив, а на березі…(ну самі знаєте, що трапилося на тому березі). Насправді ж сталося те, що й мало  статися і про що постійно попереджали професійні дипломати (не політики): Європейський Союз – це серйозна організація і гратися з нею не варто. А вже дурити(!) – то вже точно собі дорожче. На превеликий жаль, саме за цим заннятям і був помічений останнім часом український парламент. При цьому, на їхнє переконання, роблять вони це дуже ловко! Схема проста, як у тих наперсточників на вокзалі. Подають один проект, голосують за другий, а на виході з’являється третій. А як же європейці, що стоять поруч? Вони ж усе бачать! А робитимемо так, як завжди. Включимо «дурника» і якось «порішаєм». Нікуди вони не дінуться! Схоже, що догралися.

       17 лютого на сайті  УАЗП з’явився мій блог з приводу безвізових законів. Мені, насправді, дуже хотілося, щоб той текст виявився неактуальним. Але даремно я на це сподівався. Актуальність мого глибокого занепокоєння ситуацією, що склалася "за півкроку до Шенгену", була щойно підтверджена рішенням Єврокомісії подати Раді ЄС законодавчу ініціативу щодо скасування віз лише для Грузії, залишивши, поки що, Україну за бортом цього процесу. Думаю, що зараз тільки лінивий політолог не висловиться на тему, «що робити?» і «хто винуватий?» Адже це неочікуване для пересічних громадян і очікуване для фахівців рішення  -  широке поле для різного роду коментарів і прогнозів. Щось, звісно, повинно заявити і МЗС. Суспільство на це чекає.  Але чомусь не віриться, що будь-які пояснення влади зможуть переконати простих людей, які поспішили відчути себе справжніми європейцями, що все було зроблено правильно і вчасно. От тільки в усьому винні… кляті інопланетяни! Справжня причина, на жаль, у іншому. «Поганому танцюристу заважають… (самі знаєте що)!». 

       Кожній людині життя дає шанс. Часто один єдиний. Шанс був і у керманичів "злочинної" влади підписати Угоду про асоціацію з ЄС і увійти на "білому коні" в ІСТОРІЮ. Не скористалися вони тим шансом і, натомість, вляпалися в кримінальну історію, яка, рано чи пізно, приведе їх на лаву підсудних. Сьогодні у наших нових лідерів, обраних на хвилі несприйняття народом того змарнованого "попєрєдніками" шансу, знову з'явився реальний шанс вивести Україну із зачарованого кола "совка". Шанс дати українцям можливість нарешті відчути себе рівноправними мешканцями європейського дому, які вже давно заслужили на право вільно без принижень подорожувати Європою. Але чомусь на думку приходять слова знайомого натівського генерала, сказані років десять тому по відношенню до однієї європейської держави, яка ще тоді мала можливості вступити до ЄС, але й досі чекає на цю годину. Цитую мовою оригіналу: "They never miss a chance to miss a chance ". Не хотілося б почути таке про Україну.

Володимир Хандогій

президент Української асоціації зовнішньої політики

Надзвичайний і Повноважний Посол

 

Поділитися

Коментар