Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Питання не в Україні, а в ЄС. Нідерланди агітують за та проти Асоціації

Українська

Ганна Базіло, Коледж Європи 

Понеділок, 29 лютого 2016, 09:45

До консультативного референдуму в Нідерландах щодо Угоди про асоціацію між Україною і ЄС залишається п'ять тижнів.

Чи прийдуть голландці на цей референдум і чи скажуть у більшості "так" або "ні"? Значною мірою це залежить від успіху наших аргументів. А для цього треба краще розуміти мотиви прихильників та противників асоціації з Україною.

Оцінити ці аргументи довелося у нідерландському Маастрихті – місті підписання Угоди про створення Європейського Союзу 1992 року і запровадження євровалюти. Минулого тижня там відбулися дебати по Україні з основним питанням: "Чи повинні Нідерланди затвердити Угоду про асоціацію Україна-ЄС?".

 

Захід був організований за ініціативи громадської організації "JEF Maastricht" ("Молоді Європейські Федералісти"), учасники якої наголошують на важливості проведення таких заходів у часи зростання євроскептичних тенденцій.

"Усі розуміють, що цей референдум – не про Україну, а про розчарування в самому Європейському проекті, з яким пересічні люди не відчувають зв’язку", – розповідає представник "JEF Maastricht" Ів Лакруа.

"Тоді як дискусії в Голландії довкола референдуму стосуються в більшості Європи, цими дебатами ми хочемо долучитися до інформаційної кампанії власне щодо Угоди про асоціацію з Україною і розвіяти міфи, якими лякають організатори кампанії "Ні", – додає він.

Теза Лакруа підтвердилася з першими ж промовами учасників дебатів, які були надзвичайно гарячими і викликали жваву дискусію.

Аріан ван Діксхорн, представник Burgercomité-EU, що є одним із організаторів петиції про референдум, напряму сказав про те, що

головна мета їхньої роботи – це референдум про вихід Нідерландів із Європейського Союзу.

"Для досягнення цього ми використовуємо усі наявні демократичні механізми, в тому числі й цей референдум. ЄС використовує угоди про асоціацію, щоб стати супердержавою і колонізувати інші країни, і наш референдум покликаний це зупинити", – наголосив він у своєму вступному слові.

З іншого боку, позиція прихильників завершення ратифікаційного процесу української угоди, в тому числі голландського євродепутата Каті Пірі, – це дебатувати не про Європу, а про суть референдуму – Угоду про асоціацію з Україною.

"Багато людей підписали петицію за проведення референдуму, і, дотримуючись демократичних традицій, уряд Нідерландів його проводить. Наша відповідальність тепер – проінформувати, за що саме люди голосуватимуть 6 квітня. Угода про асоціацію допоможе стабілізувати ситуацію в Україні і зробити її надійним сусідом ЄС, що є, перш за все, в інтересах Голландії", – каже вона.

У відповідь на сильну аргументацію і представниці Європейського парламенту, і професора Жізель Боссе, яка працює над європейською політикою щодо Східного партнерства, і представника української діаспори в Маастрихті Олександра Снідалова, протилежна сторона раз за разом піднімала свій ключовий аргумент – питання недовіри до ЄС.

Цікавий момент:

агітуючи голосувати проти угоди, представники Burgercomité-EU все одно не вірять у те, що ЄС візьме до уваги голос голландців.

Вони нагадують прецедент із голосуванням на референдумі за європейську Конституційну угоду 2005 року, яка після негативного голосування була модифікована і все одно ухвалена у 2009 році як Лісабонська угода.

При цьому більшість голландських політиків, а також євродепутатів переконані у тому, що результат референдуму буде позитивним.

"Якщо ж результат буде негативний, уряд направить Угоду про асоціацію з Україною на повторне голосування до парламенту Нідерландів", – зазначила Каті Пірі і додала, що якщо після цього результат буде негативний – це буде унікальна ситуація в Європі, яку треба буде вирішувати, коли вона трапиться.

 

Насправді ж ситуація не така радісна. Відповідно до опитування I&O Research, опублікованого на початку лютого, 32% голландців планують підтримати угоду, тоді як 38% - проголосувати проти. У цій ситуації обнадіює лише поступове зростання прихильників Асоціації.

В такій ситуації варто розуміти, що для багатьох жителів Нідерландів цей референдум – перш за все питання про довіру до європейських інституцій.

Саме тому одних зусиль України буде явно замало для перемоги, адже більшість наших аргументів явно буде нецікава виборцям.

Для перемоги потрібні зусилля усіх прихильників ЄС, демонстрація правильності шляху, який свого часу обрали Нідерланди.

Саме ставка на здоровий глузд і має забезпечити нам – і Україні, і ЄС – позитивний результат на референдумі.

Як зазначив мій голландський співрозмовник, багато хто з його друзів чекатимуть до опівдня, і якщо явка становитиме більше 30%, то вони підуть голосувати. "Звичайно, за", – додає він.

А отже, наше спільне завдання – щоб ці люди уважно слідкували за референдумом й не забули прийти. 

 

Автор: Ганна Базіло,

політолог-міжнародник,
член Асоціації випускників Коледжу Європи в Україні 

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

 

Поділитися

Коментар