Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

VOX POPULI, VOX DEI?

Українська

          Шотландія знову продемонструвала, що питання її незалежності від Лондона далеко не закрите. Новий імпульс цьому процесу може надати майбутній референдум щодо можливого виходу Великої Британії з ЄС. У цьому питанні політична ментальність шотландців чимось схожа на українську. Майбутнє нам бачиться в Євросоюзі, а не в «імперських кордонах», як би нас там не намагалися втримати. Проте, "vox populi" – це, насправді, не завжди «vox Dei», але й зброя, яка може стріляти на всі боки. Такою зброєю треба вміти користуватися. Як, наприклад, швейцарці, для яких референдуми стали налаштованим, як швейцарський годинник, механізмом вирішення повсякденних проблем.

         Але сучасна історія знає й інші приклади. Зокрема т.зв. «референдум» в Криму, проведений під дулами автоматів російських «зелених чоловічків». За всіма міжнародними критеріями і законодавством України, то був аж ніяк не механізм народного волевиявлення. Не викликає сумніву, що він був задуманий як потужний вибуховий пристрій для реалізації  стратегічних цілей Москви. Вибухова хвиля від цього референдуму прокотилася Європою, яка й досі не може оговтатись від нього і запропонувати ефективні шляхи відновлення територіальної цілісності України. До речі, треба пам’ятати, що Україна, згідно Будапештського меморандуму, отримала від ядерних держав на найвищому рівні гарантії своєї безпеки, непорушності кордонів за своє одностороннє рішення відмовитися  від володіння ядерною зброєю, яка була розміщена на її території.

         Візьмемо нещодавній нідерландський референдум. Його специфіка в тому, що громадян однієї країни певні політичні сили фактично спровокували висловитися щодо міжнародного багатостороннього договору, який набув чинності для 28-и держав! І цим створено небезпечний прецедент. Всім зрозуміло, що справжня мішень цього референдуму – не Україна і не її асоціація з ЄС. Постріл, насправді, було спрямовано проти монолітності самого ЄС з метою зруйнувати, або, як мінімум, завдати відчутної шкоди основам спільного європейського проекту. Його далекосяжні наслідки стануть зрозумілими тоді, коли буде знайдено відповідь на запитання, а кому це вигідно?  Щонайменше, референдум в Голландії відкрив ящик Пандори і сучасна Європа може стати свідком «параду референдумів» з абсолютно різних питань з непередбачуваними наслідками, які демократичні уряди не зможуть зупинити.

         Зараз Брюссель, затамувавши подих чекає на референдум у Великій Британії щодо виходу цієї країни з ЄС. Безперечно, BREXIT боляче вдарить по іміджу ЄС як привабливої інституції не тільки для майбутніх членів. Євроскептицизм як політична ідеологія маргіналів має усі шанси стати домінуючим трендом в Європі. Друга спроба Шотландії розіграти карту «незалежності в Євросоюзі» ,у разі виходу з нього Великобританії, навряд чи врятує ситуацію.  

Володимир Хандогій

президент Української асоціації зовнішньої політики

Надзвичайний і Повноважний Посол 

Поділитися

Коментар