Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Саміт НАТО у Варшаві: шанс, який не можна втратити

Українська

         Геннральний секретар НАТО Столтенберг озвучив добру новину. У Варшаві «на полях» саміту Альянсу у липні ц.р. відбудеться засідання комісії Україна – НАТО (КУН) на найвищому рівні. Без сумніву – це чіткий знак політичної підтримки України у ці складні часи з боку Альянсу. Однак, дещо насторожує, що на цьому засіданні, як наголосив Генсек, головну увагу буде приділено обговоренню питань "практичного співробітництва" України з Альянсом. І хоча це надзвичайно важливе питання, особливо в умовах зовнішньої агресії проти нашої держави, сподіваємося, що у Варшаві цим справа не обмежиться.

         Хочеться вірити, що на саміті Президентом України буде презентовано чітку стратегію наших відносин з Альянсом як найбільш ефективним механізмом гарантування безпеки його членів, кінцевою метою якої є вступ України до НАТО. Про це конче необхідно заявити, адже доволі мляве артикулювання цієї позиції призводить до ерозії віри в те, що це є першочерговим пріоритетом, як зовнішньої, так і безпекової політики України. Про це, зокрема, свідчить і зниження рівня громадської підтримки курсу на вступ України в НАТО. Варто також нагадати державам – членам Альянсу про підсумковий документ КУН, прийнятий у Бухаресті у 2008-у році, де на найвищому рівні було чітко заявлено: "Україна буде членом НАТО".

          Схоже, що останнім часом деякі наші партнери дещо підзабули цю важливу політичну констатацію і, як це було раніше, знову почали озиратися на Москву при розгляді питання майбутнього членства України в Альянсі. Можливо, їх підштовхує до цього відсутність чітких недвозначних сигналів з боку вищого політичного керівництва держави щодо незворотності нашого курсу на набуття членства в Альянсі, провали у виконанні Річних національних програм співробітництва з НАТО, перманентна політична криза, гальмування реформ, махрова корупція. Як, можна серйозно сприймати наші заяви про рух України в НАТО, коли забезпеченням цього курсу в державі займається жменька ентузіастів, а струнку систему міжвідомчої координації на євроатлантичному напрямі, яку було зруйновано за часів правління Януковича, і досі не відновлено? Про що, взагалі, можна говорити, коли вже більше півроку в штаб-квартирі Альянсу відсутній український Посол!

         Саміт НАТО у Варшаві - це тест, з одного боку, на серйозність наших намірів увійти до кола цивілізованих держав, з іншого, на готовність самого Альянсу прийняти Україну до своїх лав в досяжному майбутньому. За свою непослідовність і за політику «умиротворення агресора», яку сповідують деякі європейські держави, Україна вже заплатила надто високу ціну.

         У Святцях Альянсу чітко зафіксовано, що двері в НАТО відчинені для демократичних країн, які сповідують спільні цінності і  відповідають відомим критеріям. Про це постійно говорять самі представники НАТО. Україна у Варшаві повинна скористатися своїм шансом і продемонструвати, що вона, передусім, хоче увійти у ці двері і робить для цього усе від неї залежне.

         Володимир Хандогій

         президент Української асоціації зовнішньої політики

         Надзвичайний і Повноважний Посол

Поділитися

Коментар