Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Крим на порядку денному: Очікування від гуманітарного саміту ООН у Стамбулі

Українська

Коментар дипломата Володимира Хандогія в ефірі телеканалу "112 Україна"

 

 
Поговоримо про очікування від гуманітарного саміту ООН у Стамбулі.

Насправді, мова йде не про створення якогось альянсу. Альянс - це таке амбітне завдання. Мова йде про поширення та поглиблення наших відносин з Туреччиною. Це не є якимось окремим візитом нашого президента до Туреччини, там відбувається саміт ООН, в якому бере участь президент нашої держави, і, відповідно, він скористається цією можливістю для того, щоб провести переговори з турецькими керівниками.

Ми потребуємо політичної підтримки Туреччини, ми потребуємо економічної співпраці та її поглиблення. Сьогодні відкриваються нові перспективи для поглиблення наших економічних зв’язків. Ну а політична підтримка вже продемонстрована Туреччиною. Зокрема, на цьому саміті президент України буде порушувати дуже гостро питання про становище кримських татар на окупованому кримському півострові.

ООН проводить ці саміти з метою визначення проблеми і з тим, щоб розробити певні шляхи її вирішення. Гуманітарна криза сьогодні - це одне з найактуальніших питань, яке стоїть на порядку денному ООН. Тому я сподіваюся, що цей саміт завершиться прийняттям політичних декларацій і не тільки. Я думаю, будуть розроблені шляхи вирішення гуманітарних проблем, а це передусім проблема урегулювання конфліктів, дотримання правил ведення війни, надання гуманітарної допомоги, біженці, мігранти - всі ці проблеми сьогодні гостро стоять. 

Я думаю, що питання України не буде розглядатися окремо, там будуть розглядатися питання гуманітарні в цілому, які глобального характеру. Але наша делегація та президент зокрема, я думаю, безумовно, звернуть увагу не тільки на ситуацію з кримськими татарами, але й в принципі на ситуацію, яка викликана агресією Росії проти України. 

Джерело: 112.ua

Поділитися

Коментар