Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Поліцейська місія ОБСЄ на Донбасі, про яку знає тільки Порошенко

Українська

РІА Новини. Діана Михайлова, незалежний військовий експерт.

Прес-служба президента України Петра Порошенка за результатами переговорів за участю керівників України, Франції, Німеччини та Росії оприлюднила повідомлення про те, що "співрозмовники погодилися, що для продовження політичного діалогу потрібна рішуча деескалація і повне припинення вогню. Президент України підкреслив, що для цього Росія повинна вивести війська з окупованої частини України і припинити поставляти туди зброю і найманців. Президент також звернув особливу увагу на необхідність відновлення контролю за україно-російським кордоном". Крім того, в повідомленні було особливо підкреслено, що "сторони висловили підтримку розгортання поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі і початку консультацій з цього питання".

Останнє твердження викликало найбільшу кількість запитань і коментарів, особливо після того, як на офіційному сайті Адміністрації президента України з'явилося повідомлення про те, що президент РФ Володимир Путін, президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент України Петро Порошенко підтримали розгортання поліцейської місії ОБСЄ в Донбасі.

Трохи пізніше генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр заявив, що "організація розглядає можливість направити збройну поліцейську місію для допомоги в проведенні виборів в Донбасі за згодою всіх сторін, хоча голови Луганської та Донецької Народних Республік не підтримали цю пропозицію. Це була б поліцейська операція, яка підтримувала б законність і порядок в цьому регіоні, допомагала б створити безпечні умови для того, щоб вибори могли відбутися ". Також Заньєр зазначив, що поліцейські могли б працювати спільно із загонами, так званої народної поліції.

Реакція невизнаних республік не змусила себе чекати. Голова Народної Ради ДНР Денис Пушилін повідомив, що "Донецька і Луганська Народні Республіки і раніше виступають категорично проти присутності на Донбасі будь-яких збройних місій і розглядатимуть введення таких як інтервенцію", а присутність озброєних представників міжнародної організації не буде потрібно і під час проведення в ДНР виборів, передбачених Мінську домовленостями. Він також зауважив, що "жертв серед СММ ОБСЄ за час конфлікту вдалося уникнути тільки тому, що ця місія неозброєна".

Дещо раніше прес-секретар Міністерства закордонних справ Німеччини Мартін Шефер заявив, що Німеччина попросила секретаріат ОБСЄ "розробити варіанти для поліпшення безпеки під час можливих місцевих виборів на окупованій частині Донбасу, але про створення збройної місії мова поки не йде". У свою чергу, адміністрація президента РФ Володимира Путіна оприлюднила прес-реліз за результатами переговорів, в якому, зокрема, було відзначено, що в їх ході "Обговорювалися питання політичного врегулювання ситуації на південному сході України. Відзначено важливість суворого дотримання режиму перемир'я, підвищення ефективності діяльності в зоні конфлікту Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ шляхом додання їй додаткових повноважень, а також зміцнення Спільного центру з контролю і координації". Крім того, партнерам по "нормандського формату" переданий узгоджений з ДНР і ЛНР пакет пропозицій щодо місцевих виборів, особливого статусу, амністії і децентралізації, які слід було б уважно розглянути в Контактної групи. Єдиним можливим шляхом вирішення гострих соціально-економічних і гуманітарних проблем південного сходу України може бути тільки прямий діалог Києва з Донецьком і Луганськом в цілях повного і всеосяжного виконання Мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року. Підкреслено, що "ключовим елементом врегулювання має стати негайне припинення обстрілів українськими збройними формуваннями населених пунктів Донбасу" і "створення безпеки передумов для проведення місцевих виборів в деяких районах Луганської та Донецької областей на основі українського законодавства та норм БДІПЛ/ОБСЄ".

Заява про збройну поліцейської місії для Донбасу звучить далеко не вперше. Роком раніше Порошенко закликав Раду Безпеки ООН направити воєнізовану місію в зону конфлікту на Донбасі. Кілька місяців по тому президент України запропонував "ввести на Донбас поліцейський контингент Євросоюзу". У відповідь на ці пропозиції заступник керівника місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг на прес-конференції в Донецьку 15 квітня ц.р. повідомив, що цю операцію "повинні схвалити всі 57 країн-учасниць ОБСЄ", так як "рішення використовувати цивільну неозброєну місію спостерігачів було прийнято постійним радою, але будь-які інші ідеї повинні бути спочатку обговорені членами місії, 57-ма країнами".

Фінальну крапку в просторікуваннях про призначення і функції заявленої Порошенко місії ОБСЄ в Донбасі поставив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков: "Це моніторингова місія на Донбасі, в нашому розумінні це не поліцейська місія. Дійсно, ця тема обговорюється. Вона обговорюється вже не перший день. Там є питання озброєння цієї місії. Теоретично, її можна озброїти, але склад цієї місії - вона складається з людей, які не є військовослужбовцями, і там питання, власне, як вони будуть використовувати ці озброєння. Й також досить велика кількість інших питань в зв'язку з цим виникає. Тому, напевно, обговорення триватимуть". 

© РІА Новини України

Поділитися

Коментар