Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

МЗС України готове заборонити в'їзд новопризначеному представнику угорського уряду з питань Закарпаття

Українська

В Міністерстві закордонних справ України готові піти на крок оголошення уповноваженого міністра угорського уряду з питань Закарпаттю персоною нон-грата, однак вважають це кардинальним кроком. Про це заявив заступник міністра закордонних справ, який опікується угорською проблемою, Василь Боднар у коментарі "Європейській правді".

"Втручання сусідньої держави у наші внутрішні справи – річ неприйнятна. Ми будемо вживати всі можливі заходи дипломатичного впливу. Але спершу ми чекаємо на реакцію угорської сторони, на прийнятні пояснення і зміни", – сказав Боднар.

Наразі український уряд чекає офіційних пояснень від угорських партнерів. Поки що Будапешт мовчить. При цьому заступник міністра зазначив, що якщо з боку угорської влади не буде реакції, на яку розраховує Україна, тобто зміни назви посади, то уповноваженому заборонять в'їзд до України.

"Якщо не буде вичерпного роз'яснення та зміни назви – Україна змушена буде реагувати жорстко, не виключаючи ймовірності заборони в'їзду. Хоча, звісно ж, ми цього не хотіли би", - зазначив Боднар.

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ України вручило угорському дипломату Ласло Папу ноту з вимогою надання офіційних роз'яснень у зв'язку із рішенням Угорщини створити посаду міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та програми розвитку дитячих садків Карпатського басейну, оскільки до сфери компетенції уповноваженого віднесено частину суверенної території України.

Зазначимо, що в Угорщині рішуче відкидають звинувачення в тому, що у своїй політиці щодо України діють "на замовлення росіян". За словами міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто, уряд країни керується наміром домогтися того, щоб "Київ якнайшвидше відмовився від законів, які дискримінують права 150 тисяч закарпатських угорців".

Водночас Сіярто також запевняв, що Угорщина не підтримуватиме відносини між Україною та НАТО, поки Києв "не виконає рекомендації Венеціанської комісії" в частині закону "Про освіту". 

© 1994–2018 «Дзеркало тижня. 

Поділитися

Коментар