Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Володимир Гройсман, прем'єр-міністр України: “Зняття санкцій з Росії означатиме, що вона вже не порушує міжнародне право”

Українська

Сполучені Штати стали першою країною в графіку закордонних візитів прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана. Особисто він стверджує, що це був невипадковий вибір, оскільки роль США у формуванні нової України складно переоцінити. Прем'єр провів понад 30 зустрічей у Вашингтоні, щільна програма очікує його у п'ятницю в Нью-Йорку. За результатами перебування в американській столиці глава Уряду України дав прес-конференцію для іноземних журналістів у Національному прес-клубі США. Йому було адресовано безліч різних запитань - від ставлення до Трампа та врегулювання "російського боргу" до залучення інвестицій і боротьби з корупцією. Укрінформ, який також взяв участь у цій події, зібрав найбільш цікаві запитання та відповіді прем'єра на них.

- Кандидат у президенти США Дональд Трамп закликав змінити НАТО таким чином, щоб зменшити його можливості й потужність. Чи викликає це занепокоєння в українському суспільстві?

- Думаю, що світові виклики у контексті глобальної безпеки є дуже серйозними для кожної країни, в тому числі для України. Наша держава сьогодні, в ХХІ столітті, переживає безпрецедентну агресію з боку Російської Федерації. Анексована частина нашої території - Крим, має місце вторгнення військ Російської Федерації і бойовиків з РФ на частину території України, на український Донбас. У таких умовах дуже важливо, щоб весь цивілізований світ залишався спроможним протистояти тим викликам, які існують зараз. Тому я вважаю, що потрібно дуже об'єктивно оцінювати подібні виклики й бути готовими дати на них ефективну відповідь.

- Пане прем'єр-міністр, чи бачите Ви шлях врегулювання питання російського боргу України, який задовільнив би і Київ, і Москву?

- Я думаю, що це (питання "російського" боргу - ред.) потрібно вирішувати правовим шляхом, і зараз відбуваються відповідні юридичні процедури, які визначать долю наших відносин, у тому числі у фінансовій сфері. Думаю, що насправді є дуже великий борг Росії перед Україною, і його потрібно було би компенсувати.

Зокрема, я думаю, що цьому дуже посприяла би деокупація Криму, звільнення частин і територій, які захоплені за допомогою російських військ. Думаю, це було би дуже гарним підгрунтям для подальшого врегулювання ситуації у фінансових взаєморозрахунках.

- Чи є у вашій домовленості з МВФ такі зобов'язання як скасування мораторію на приватизацію земель сільськогосподарського значення, відмова від пільг для українського сільгоспвиробника та скасування пільгового виходу на пенсію для вчителів та медиків?

- Ми продовжуємо співпрацю з МВФ. У травні у нас була технічна місія, де ми обговорили продовження нашої взаємодії, зокрема, необхідних реформ, які потрібно зробити для змін в Україні, а також забезпечення макроекономічної стабільності й поступового економічного зростання. Таких конкретних пунктів, про які ви щойно сказали, немає в меморандумі, але хочу підкреслити, що реформи, які ми запроваджуємо сьогодні, більше потрібні для України, ніж для МВФ.

- Якщо б з якоїсь причини санкції ЄС та США проти Росії були би зняті або пом'якшені, який вплив це мало би на Україну - позитивний, негативний, чи взагалі жодного?

Скасування санкцій означатиме, що агресор почав поважати міжнародне право, залишив територію іншої держави, відвів назад свої війська

- Запровадження санкцій ми розглядаємо як покарання агресора за вторгнення в незалежну суверенну державу, яке відбувається в ХХІ столітті. Їх скасування може відбутися тільки тоді, коли агресор повернеться до кордонів своєї держави та відмовиться від планів агресії. Тоді можна буде говорити про те, що в якості винагороди санкції можуть бути зняті або пом'якшені. Тобто, скасування санкцій означатиме, що агресор почав поважати міжнародне право, залишив територію іншої держави, відвів назад свої війська. В такому разі це може бути абсолютно реальним.

- Пане прем'єр-міністр, напевно моє запитання буде складним. Кілька опитувань громадської думки, проведені в Криму, засвідчили, що населення підтримує приєднання до Росії. Можливо саме це пояснює, чому не було справжньої міжнародної реакції на анексію Криму?

- Відповідь на це запитання дуже проста. Крим - це Україна, і жодне соціологічне опитування не може бути підставою для зміни кордонів у ХХІ столітті. Це надзвичайно важливо. Україна завжди була і залишається дуже миролюбною країною, і ми ніколи не розглядали будь-яких спроб зміни кордонів інших держав. Тому я вважаю, ще це не може чинити жодного впливу на територіальну цілісність моєї держави. Було би цікаво провести такі дослідження в кожній області й регіоні Російської Федерації та подивитись на результати.

- Це питання, яке хвилює всіх потенційних інвесторів в Україну, у тому числі великих компаній. Коли будуть усунені валютна регуляція і заборона на виведення дивідендів?

- Хочу підкреслити, що це входить до повноважень Національного банку України, який є незалежним. Але можу сказати, що в 2014-2015 роках ця проблема дійсно мала місце. У 2016 році ця проблема буде розблокована, і питання почне вирішуватися. Ми очікуємо від НБУ послаблення умов валютної регуляції в країні, що позитивно відобразиться на інвестиціях і взагалі на економіці нашої держави. Те саме стосується дивідендів.

- Що робиться в питаннях молоді у зв'язку із конфліктом на сході України? Зокрема, зараз так багато університетів було переміщено зі сходу? Які кроки уряд і громадянське суспільство приймає, щоб запобігти відтоку мізків за кордон?

- Насправді дуже багато молодих людей були вимушені лишити свої домівки та виїхати на неокуповану частину території, в тому числі ряд колективів університетів. Зокрема, Донецький Національний університет вже переїхав, Університет Таврія (Таврійський Національний університет - ред.) має вийти з іншої території. Тобто, йдеться про те, що з нашого боку ми даємо максимальне сприяння для підтримки цих ВНЗ. Наприклад, Донецький Національний університет переміщений в місто Вінниця, де знайдені приміщення, надана підтримка, в тому числі фінансування з бюджету.

Громадянське суспільство, особливо в перші часи підтримувало університет, наші міжнародні партнери також надавали допомогу. Наше завдання сьогодні - створити умови, щоб вони могли повернути матеріально-технічну базу, втрачену внаслідок російської окупації.

- Чи можете сказати більш детально про те, що ви та ваш уряд робите для того, щоб залучити до України більше іноземних прямих інвестицій?

Як прем'єр-міністр закликаю всіх інвестувати в Україну, і ми готові роботи все, щоб створити належні умови

- Питання макроекономічної стабільності, економічного зростання - це перший пріоритет діяльності нашого уряду. Зрозуміло, що ми можемо цього досягти за умови залучення відповідних інвестицій в економіку нашої країни. Чим ми займаємося сьогодні: це дерегуляція, яка вже має свій позитивний ефект. Цього місяця ми розпочали публічну приватизацію важливих об'єктів, у які можуть бути залучені інвестиції. Кілька тижнів тому український парламент прийняв рішення щодо початку масштабної судової реформи, яка неодмінно якісно відзначиться на бізнес-кліматі. Ми розпочали реформу Митної служби України, що дуже позитивно вплине на імпорто-експортні операції. До 1 липня уряд ліквідує непотрібні інспекції. Ми постійно працюємо над адоптацією українського законодавства до вимог Європейського Союзу, що передбачено Угодою про асоціацію Україна-ЄС. Робиться також багато інших кроків, які дозволяють нам сьогодні створювати якісний інвестиційний клімат. Ми запустили реформу державних закупівель, що надає доступ до конкурентного ринку державних закупівель. Дерегуляція енергетичного сектору дає можливість інвестувати в цей сектор. Як прем'єр-міністр я закликаю всіх інвестувати в Україну, і ми готові роботи все, щоб створити належні умови та усунути будь-які перешкоди й бар'єри.

Я сюди прийшов з великою зустрічі, яка у мене була в Торговельній палаті США, де зустрічався з представниками вашого (американського - ред.) бізнесу. У нас є достатньо гарний досвід взаємодії, однак потенціал наших двосторонніх економічних відносин недорозвинутий. Кроки, про які я сказав, дозволять нам підвищити комфорт бізнесу в Україні.

- Чи відчули ви конкретну зацікавленість від компаній, які входять до Торговельної палати США?

- Американські компанії по сьогодні інвестують в Україну, де присутні Philip Morris, Cargill, Westinghouse та багато інших. Я сьогодні почув, на мій погляд, зацікавленість від General Electric та інших компаній, які зараз вивчають можливості українського ринку.

У бізнеса і у нас як у влади завдання й цілі однакові. Я зацікавлений в тому, щоб бізнес в Україні був успішним, це дасть можливість зробити успішною Україну, і ми це дуже чітко усвідомлюємо.

- Одне із занепокоєнь, яке виникає в контексті можливої співпраці - це корупція. Що ви робите для розв'язання цієї проблеми?

- Коли ми говоримо про реформи, ми розуміємо це як можливість змінити та максимально розвинути потенціал нашої країни. Що стосується корупції - це велика загроза для України. Корупція забирає у нас можливості для трансформації, забирає майбутнє у нашої країни, тому боротьба з цим явищем є дуже важливою. В корумповане середовище ніхто не вкладатиме жодної копійки.

Суди поки що залишаються нашою слабкою ланкою в боротьбі з корупцією

До цього я був спікером українського парламенту. За цей час парламенту вдалося прийняти все необхідне законодавство для ефективної боротьби з корупцією. Ми створили Національне антикорупційне бюро, до речі, працівників якого допомагали готувати американські представники, а керівництво було обрано шляхом публічних конкурсів за участю громадянського суспільства й експертного середовища. Ми утворили окрему Антикорупційну прокуратуру, де підготовка й призначення керівництва теж відбувалося за прозорою процедурою. Ми приділили особливу увагу подоланню корупції в секторі державного управління, значно підвищили вимоги до прозорості чиновників, декларування їхнього майна, статків, всім чим володіють. З 15 серпня будуть задіяні нові вимоги щодо електронного декларування майна таких чиновників. Ми відкрили всі державні реєстри, де представлена повна інформація про наявність таких ресурсів, плюс ми розпочинаємо реформу судів. Суди поки що залишаються нашою слабкою ланкою в боротьбі з корупцією. Ця вся система після реформування матиме дуже позитивний вплив на зменшення проявів корупції. Дерегуляція, демонополізація - це те, що впливає безпосередньо на зменшення будь-яких проявів корупції.

- Два запитання щодо атаки хакерів у грудні минулого року (на українські обленерго - ред.). По-перше, чи є остаточна інформація, хто здійснив ці атаки. По-друге, ми знаємо, що Україна співпрацювала з американськими органами влади для розслідування цього нападу. Чи не вважаєте ви, що занадто багато інформації про методи хакерів було поширено публічно?

- Я не можу повертатись у минуле і якимось чином скорегувати це. Зараз ми дуже серйозно співпрацюємо зі Сполученими Штатами щодо підвищення кібербезпеки, враховуючи те, що трапилося в грудні минулого року.

Думаю, як тільки будуть результати розслідування, вони будуть повідомлені спеціальними службами.

Наше завдання сьогодні полягає в тому, щоб розробити ефективну систему захисту енергетичної системи України.

Підготував Ярослав Довгопол, Вашингтон 

© 2015 Укрінформ

 

Поділитися

Коментар