Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Парламент Нідерландів хоче розслідувати роль України у катастрофі MH17

Українська
У Нідерландах більшість у Палаті представників хоче дослідити роль України у трагедії MH17. Про це повідомляє NOS.

“Палата представників хоче подальшого розслідування ролі України в катастрофі MH17. Усі партії, які були присутні на дискусії з цього питання, підтримують пропозицію CDA (Християнсько-демократична партія) та соціалістичної партії SP. Розслідування має бути зосереджене на тому, чому не був закритий повітряний простір над східною Україною під час бойових дій”, - йдеться у повідомленні.

Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок під час дебатів у Нижній палаті був стриманим та обережним у своїх висловлюваннях.

"Ми не бачимо для цього юридичних причин", - сказав він.

За словами Блока, таке розслідування не є легким завданням, однак він не заперечував проти нього.

"Час біжить. Спогади стираються, дані втрачаються", - зауважив депутат CDA Кріс ван Дам. І додав, що це також важливо для родичів жертв трагедії МН17.

Депутат наголосив на важливості повноцінного дослідження щодо встановлення фактів про закриття повітряного простору над східною Україною.

Читайте також: Король Нідерландів закликав РФ до співпраці у розслідуванні трагедії МН17

Як відомо, у 2015 році Рада з безпеки Нідерландів заявила, що Україна мала закрити свій повітряний простір у 2014 році, коли був збитий пасажирський літак Малайзійських авіаліній рейсу МН17.

Це питання знову порушувалося у липні 2019 року на Міжнародному симпозіумі “П’ять років після збиття МН17". Тоді посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов сказав, що Україна діяла відповідно до чинних на той момент правил ІКАО та виходячи з аналізу наявних ризиків.

7 вересня між Україною та РФ відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35". Серед тих, кого передала Україна, був і бойовик “ДНР” Володимир Цемах, який є фігурантом справи МН17.

Його дочка після цього заявляла, що вони з батьком повернулися на окуповану частину Донбасу.

Читайте також: Нідерланди звернулися до РФ - хочуть допитати Цемаха

Цемах — колишній начальник ППО в підконтрольному окупантам місті Сніжне. Україна звинуватила Цемаха у створенні терористичної групи. П'ятого вересня суд у Києві звільнив його під особисте зобов'язання. Перед обміном його допитали слідчі Міжнародної слідчої групи у справі про катастрофу "Боїнга".

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий збройними силами РФ на окупованому Донбасі 17 липня 2014 року. На борту авіалайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група повідомила, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно звинуватили Росію у причетності до катастрофи рейсу МН17

.© 2015-2019 Укрінформ.

Поділитися

Коментар