Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Це вам не Пайетт: за допомогою нового посла США хоче посилити вплив на Україну

Українська

Економічні Вісті

Найближчим часом зміняться відразу три іноземні представника в Україні - місце нинішнього посла США в Україні Джеффрі Пайетта займе Марі Йованович, а посла ЄС Яна Томбінського змінить Хьюг Мінгареллі. Поки невідомо, хто стане главою німецького диппредставництва замість Крістофа Вайля. На думку експертів, призначення жорстких дипломатів Йованович і Мінгареллі не спростила життя українського уряду, хоча може принести Україні істотну користь.

Протягом попередніх трьох місяців, починаючи з квітня, по черзі з'являлися новини про зміну трьох іноземних послів в Україні. У квітні стало відомо, що ЄС вибирає наступника свого посла в Україні Яна Томбінського. Місяцем пізніше офіційно підтвердилася інформація, що естафетну паличку посла США в Україні Джеффрі Пайетта прийме Марі Йованович. А в червні анонсував свою планову відставку посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль, в середині місяця оголосив, що піде з посади «за два тижні», інформує еizvestia.com.

Крістоф Вайль виконував обов'язки посла в Україні з 2012 року. Цей період, за визнанням дипломата, був найбагатшим в його кар'єрі. Вайль ще тоді сказав, що його наступник вже отримав агреман від українського уряду, але відмовився назвати його ім'я.

 

Ще одна планова ротація - зміна посла Європейського Союзу в Україні Яна Томбінського, який за традицією відпрацював чотири роки. Його наступником буде француз (а не італієць, як помилково пишуть ЗМІ) Хьюг Мінгареллі. Зараз він обіймає посаду виконавчого директора в Європейській службі зовнішніх дій з питань Північної Африки, Близького Сходу, Аравійського півострова, Ірану та Іраку.

 

Мінгареллі працював фінансовим аналітиком в Парижі, був в Європейській палаті аудиторів, займав посаду керівника групи для СНД Генеральної дирекції Європейської комісії із зовнішніх зв'язків. Пізніше він очолював місії Європейського агентства з реконструкції в Чорногорії, Сербії, Косово та Македонії. У 2002-2007 роках в тій же Гендирекції Єврокомісії він курирував Східну Європу, Кавказ, Центральну Азію і південне узбережжя Середземномор'я. Також дипломат був головним переговірником ЄС по «новій підсиленій  угоді» з Україною, яка потім стала Угодою про Асоціацію між Києвом і Брюсселем.

Для країни, в якій йде війна, досвід Мінгареллі, який займався конфліктними Сирією, Лівією та Іраком, може виявитися вкрай корисним. Можна припустити, що зараз ЄС вважає діалог між Євросоюзом і Україною недостатньо продуктивним, як і процес реалізації Мінських угод. Досвід його роботи з головним європейським дипломатом Федерікою Могеріні може посприяти налагодженню більш ефективного двостороннього співробітництва Києва з Брюсселем.

Дипломат і голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Василь Філіпчук визнається, що знайомий з Мінгареллі вже 20 років і може гарантувати, що ця людина показала себе дуже непростим, але абсолютно надійним партнером. «Він ніколи не обіцяє того, чого не може зробити, ніколи не говорить зайвого, але завжди робить, що говорить, - сказав Філіпчук «Апострофу». - Він здатний переконувати брюссельську бюрократію. Саме те, що це не поляк, словак або британець, а представник Франції, забезпечить його точці зору вагу і довіру з боку європейських чиновників. Ця людина більше 10 років займалася Україною, і саме завдяки йому був забезпечений прогрес у виконанні Угоди про партнерство та співробітництво. Мінгареллі тоді в звіті написав, що угода повинна базуватися на стратегії інтеграції України до Європейського Союзу. Він не буде вискакувати з штанів і говорити, як він любить нашу країну, але справами буде реально посилювати двосторонні відносини. Думаю, що це кращий вибір серед всіх, кого могли відправити в Україну.»

Марі Йованович з 2012 року обіймала посаду головного заступника помічника держсекретаря в Бюро по європейських і азіатських справах. Раніше була послом США в Киргизстані і Вірменії.  В Україні вона займала посаду помічника посла в 2001-2004 році. Якраз в цей період навколо нашої країни вибухнули скандали щодо «плівок Мельниченка» і комплексів радіотехнічної підтримки «Кольчуга», які Україна нібито поставила режиму Саддама Хусейна в Іраку. Йованович була однією з тих, хто висував такі звинувачення адміністрації президента Леоніда Кучми.  Дипломат виросла в канадській родині емігрантів з Росії та Німеччини, вільно володіє російською мовою.

Американист, головний науковий співробітник Інституту всесвітньої історії НАН України і екс-радник посольства України в США Олександр Потєхін бачить у зміні посла стандартну планову ротацію і підкреслює, що посли не змінюють політику держави: «Вважаю, що Пайетт, з точки зору США, працював успішно . Я не бачу ніяких заяв або вчинків, які б суперечили загальному американському політичному курсу щодо України. Як відомо, він відправиться до Греції, де також непроста ситуація. Йованович - досвідчений дипломат, вона вже працювала в колишніх республіках Радянського Союзу. Шукати тут політичний підтекст не варто». Також свою думку про зміну посла США «Апострофу» висловила голова парламентського комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко. Нардеп наголошує, що стратегічний курс США зі зміною посла не змінюється: «Пайетт виступав за політичні реформи, створення антикорупційних інституцій. Немає сумнівів, що американська сторона очікує від нового посла не менше активних зусиль, щоб Україна не зупинялась на шляху реформ, а рухалася далі».

У той же час на умовах анонімності українські дипломати відзначають складність характеру наступного посла США в Україні. У порівнянні з Пайеттом, вона є незрівнянно більш жорстким дипломатом. Один із співрозмовників назвав Йованович свого роду «мінікопією Нуланд», тому що вона готова змушувати партнера йти тим чи іншим шляхом, використовуючи для цього весь доступний спектр інструментів. Про це ж говорять і американські експерти, які називають Йованович прекрасним і досить принциповим політиком. Незважаючи на те, що сенатори не скупляться на похвали Джеффрі Пайетту за виконану в Україні роботу, можна очікувати, що призначення більш жорсткого дипломата продиктовано бажанням Адміністрації Обами посилити свій вплив на українську політику. 

2007 © "Экономические известия"

Поділитися

Коментар