Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Кулеба дав старт оновленій Раді експортерів та інвесторів

Українська

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів установче засідання оновленої Ради експортерів та інвесторів при Міністерстві закордонних справ України в режимі відеоконференції.

"Ми розуміємо, що нині всі країни та бізнеси шукають можливості виходу з економічної кризи. МЗС - це не лише про візи та імідж України за кордоном, це і про реально діючі інструменти виходу на зовнішні ринки. Нині, у кризу, це особливо важливо: дати можливість збільшити торгівлю українськими товарами за кордоном. Це не стосується окремих компаній. Це стосується всієї економіки ", - наводить слова міністра прес-служба МЗС у четвер.

Кулеба зазначив, що головна мета ради - дати бізнесу можливість просувати українські товари на зовнішні ринки за сприяння МЗС.

"Ми бачимо великий експортний потенціал України. Ми маємо продавати більше товарів, компанії платитимуть більше податків, влаштовуватимуть на роботу більше людей. Це механізм, як створити можливості для людей працювати - навіть в умовах кризи, в якій ми живемо", - додав Кулеба.

МЗС зазначає, що для досягнення цієї мети Рада експортерів та інвесторів діятиме на постійній основі. Експортери з її складу зможуть подавати пропозиції щодо торговельної співпраці, лібералізації торговельних режимів, відкриття нових ринків збуту до порядку денного двосторонніх відносин, зокрема розмов та зустрічей міністра з іноземними колегами. Планується, що економічні відділи закордонних дипломатичних установ стануть командами розвитку торгівлі та інвестицій, які в кожній конкретній країні допомагатимуть українським експортерам.

Крім того, у рамках закордонних візитів міністра, МЗС надаватиме можливість для директорів або власників компаній, що входять до ради, безпосередніх контактів з іноземними партнерами та пропозицій до наповнення двостороннього порядку денного міждержавної співпраці. Організація такої участі відбуватиметься на прозорій і паритетній основі, без використання державних коштів.

У МЗС додали, що розуміють те, що пандемія коронавірусу зруйнувала традиційні ланцюжки виробництва і постачань, тому міністерство визначило пріоритетом включення України до нових маршрутів виробництва і транспортування товарів на якомога вигідніших умовах. Зокрема, перенесення з інших регіонів світу до України іноземних виробництв, орієнтованих на європейський ринок.

МЗС пообіцяло, що разом з експортерами працюватиме над тим, щоб Україна стала гарантом світової продовольчої безпеки, без шкоди для внутрішнього ринку. Міністерство також створює систему безперервного підвищення кваліфікації дипломатів у сфері торгівлі та інвестицій.

Пріоритетними завданнями є формування позитивного іміджу України та української продукції за кордоном, презентація привабливих українських інвестиційних проектів за кордоном, дипломатична підтримка іноземним інвесторам у співпраці з українськими бізнес-партнерами, наголосили в міністерстві.

Кулеба зазначив, що така співпраця держави і бізнесу дасть змогу вирішити низку хронічних проблем, які завжди перешкоджали збільшенню експорту.

Як повідомлялося раніше, президент України підтримав ініційоване міністром закордонних справ перезавантаження економічного напряму зовнішньої політики, адже залучення інвестицій і розвиток експорту критично важливі для зростання економіки. Станом на 21 травня 2020 року до складу оновленої Ради експортерів та інвесторів при МЗС увійшли 135 компаній.

© 1992-2020, Інтерфакс-Україна

Поділитися

Коментар