Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Кулеба про результати виборів президента Білорусі: Оцінок ми поки що не давали, стежимо за процесом

Українська

Міністерство закордонних справ України уважно відстежує ситуацію в Білорусі, але ще не давало оцінку результатам виборів президента в країні, заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

"Ми засуджуємо насильство, ми закликаємо до звільнення затриманих і ми закликаємо до діалогу між владою Білорусі та білоруським суспільством", - сказав Кулеба в інтерв'ю "Радіо НВ" у середу.

Міністр зазначив, що для України право на мирний протест є невід'ємною частиною політичного та громадського життя, тому ми маємо великий досвід, і знаємо, що відсутність діалогу призводить до загострення протистояння.

"Загострення послабляє країну, й цим послабленням користуються завжди зовнішні гравці. Ми знаємо, що Російська Федерація зацікавлена в послабленні Білорусі в цьому контексті. Тому ми, безумовно, бажаємо нашим білоруським сусідам, які є також нашими друзями та партнерами, вийти на шлях діалогу та знайти загальний баланс, який залишить Білорусь сильною, суверенною і незалежною", - пояснив Кулеба.

Щодо безпосередньо результатів виборів президента Білорусі міністр повідомив, що МЗС наразі уважно відстежує ситуацію і те, як вона розвивається.

"Як ви знаєте, ще Україна офіційно не давала оцінки саме результатам виборів. Реакція МЗС була у вигляді тристоронньої заяви "Люблянського трикутника". Три міністри об'єдналися, міністри України, Литви та Польщі, й висловили спільну позицію, тому що Білорусь для всіх наших трьох країн має особливе значення.

За словами глави МЗС, історично і в плані майбутнього Білорусь має особливе для України значення, тому МЗС висловило свою позицію, оцінивши події в Білорусі.

"Ви запитуєте про оцінку результатів виборів, то, як я вам уже сказав, такої оцінки ми поки що не давали, ми стежимо за процесом", - зазначив Кулеба.

© 1992-2020, Інтерфакс-Україна.

Поділитися

Коментар