Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Взаємини України та США більшою мірою залежатимуть від того, як Київ справляється зі своїми внутрішніми проблемами - депутат Немиря

Українська

Україна не має дивитися на свої відносини з США та її новообраним президентом Джо Байденом через "рожеві окуляри" та призму своєї співпраці з адміністрацією Барака Обами (президент США - ІФ), а враховувати в цих взаєминах виклики мінливого світу, вважає перший заступник голови парламентського комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Григорій Немиря (фракція "Батьківщина").

"Ми можемо вже говорити, що Джо Байден буде проголошений новим президентом США, хоча ми також пам'ятаємо: у політиці - ніколи не говори ніколи. Що це для нас означає? Насамперед треба згадати те, що було, і на цій основі прогнозувати, що може бути. Я пам'ятаю першу зовнішньополітичну промову Байдена, під час його перебування віце-президентом США, яку особисто слухав, у лютому 2009 року на Мюнхенській конференції з безпеки. І там він говорив про політику перезавантаження з Росією. Це те, з чого розпочиналося власне зовнішньополітичне кредо тоді віце-президента, але й усієї адміністрації Барака Обами. Це такі речі, які варто згадувати, щоб не мати якихось "рожевих окулярів", - сказав Немиря у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами Немирі, не варто забувати, що президент Обама був першим американським президентом, що не відвідав Україну з моменту її незалежності. Він нагадав, що Обама публічно заявляв, що Україна не належить до ключових інтересів США, і його адміністрація ці погляди поділяла.

"Я гадаю, ми маємо ці речі пам'ятати. Тому що сам віце-президент, його радники та радники Обами, які наразі займуть ключові посади в Держдепартаменті та Раді національної безпеки, не були у вакуумі, вони були частиною цієї адміністрації", - сказав Немиря.

Він також нагадав у розрізі питань Мінського і "нормандського" процесів, що цікавлять Україну, що радник колишнього віце-президента та майбутнього президента США Майкл Карпентер (старший директор Центру Дж. Байдена з глобальної взаємодії при Пенсільванському університеті - ІФ) в інтерв'ю "Голосу Америки" 20 вересня 2019 року заявив, що "формула Штайнмаєра" фактично легітимізує терористів і знімає відповідальність із Росії".

Народний депутат наголосив, що майбутню політику новообраного президента можна прогнозувати і за запланованими кадровими призначеннями. За його словами, це стосується і кандидатури Ентоні Блінкена, якого, найімовірніше, затвердить сенат, на посаду держсекретаря США.

"Він дуже якісний експерт, якого я знаю особисто з 2007 року, і неодноразово з ним зустрічався в Києві, Вашингтоні та інших міста. Він є прихильником школи ліберального міжнародного світопорядку. І з його перших заяв ми вже бачимо, що буде повернення і більше уваги до альянсів міжнародних організацій, які уособлюють цей міжнародний ліберальний світопорядок - а це і НАТО, і міжнародні фінансові організації, і деякі інші організації ", - вважає Немиря.

На думку політика, при Байдені більше уваги приділятиметься питанням контролю над озброєнням. Він нагадав, що скоро закінчується дія договору СНО-3 (Договір між Російською Федерацією та США про заходи щодо подальшого скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь - ІФ).

"І в цьому плані Україна має шанс, нарешті, згадати про Будапештський меморандум, оскільки це є частиною питання нерозповсюдження ядерної зброї. Це висновок, до якого треба дійти вже зараз і готуватися", - вважає Немиря.

На думку політика, необхідно пам'ятати, що сучасний світ 2021 року суттєво відрізняється від того, який існував у 2008-2009 роках, коли Байден починав працювати віце-президентом в адміністрації Обами.

"Одна з ключових змін, що США, хоч і залишаються найпотужнішою світовою силою, поступово втрачають цю ексклюзивну роль. Якщо у 1951 році частка Америки у світовому ВВП була 51%, у 1991 році - 25%, то у 2020 році це десь 17%... І це може мати політичні наслідки, які мають оцінити в Україні - що в сучасному світі дуже рідко власні національні інтереси найкращим чином забезпечуються ексклюзивними відносинами лише з одним із полюсів сили. У сучасному світі їх декілька", - сказав політик.

За словами Немирі, "дуже важливо, щоб Україна будувала відносини і готувалася до відносин із новою адміністрацією не лише спираючись на аналіз досвіду співпраці з адміністрацією Обами, оскільки ключові гравці цієї адміністрації займуть ще важливіші позиції в адміністрації Байдена, але водночас враховувала, як швидко змінюється світ, в якому все більше хаосу і менше порядку".

Народний депутат допускає, що при новому президенті для США європейський напрям буде пріоритетнішим, ніж за часів адміністрації Трампа.

"І це добре для України. Але водночас безумовним пріоритетом буде і залишається Азіатсько-Тихоокеанський регіон, де розміщені три з семи найпотужніших економічних країн - Китай, Японія та Індія. У цьому сенсі Китай, безумовно, буде, як частина Азіатсько-Тихоокеанського регіону, пріоритетом", - зазначив Немиря.

За словами народного депутата, коли порушується питання, у який спосіб розвиватимуться відносини України та США, то може виникнути запитання - як цьому відповідатимуть (або не відповідатимуть) бачення України відносин, наприклад, із Китайською Народною Республікою. При цьому Немиря наголосив, що треба бути реалістами і бути готовими до нових регіональних криз, які, найімовірніше, виникнуть, тому що нову адміністрацію тестуватимуть, зокрема Китай.

Немиря звернув увагу, посилаючись на Блінкена, що передумовою успішної зовнішньої політики є якість домашньої політики, внутрішньої політики, якість управління та демократії.

"Успішна зовнішня політика розпочинається з дому - це більше стосуватиметься України. Якщо у нас залишатиметься те, що є наразі, - інерція та управлінський хаос, то можливості ефективної, успішної зовнішньої політики будуть дуже і дуже обмежені", - зазначив народний депутат.

© 1992-2020, Інтерфакс-Україна

Поділитися

Коментар