Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

У Раді зареєстрований проект постанови про вшанування пам'яті українців-жертв геноциду, здійсненого Польською державою

Українська

Київ. 4 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Заступник голови комітету Верховної Ради з охорони здоров'я, народний депутат Олег Мусій (позафракційний) зареєстрував у середу, 3 серпня, у Верховній Раді проект постанови "про вшанування пам'яті жертв геноциду, вчиненого Польською державою щодо українців в 1919 - тисяча дев'ятсот п'ятьдесят-один роках" .

Даний проект постанови зареєстровано за №5012, інформація про реєстрацію опублікована на офіційному сайті українського парламенту. В якості головного комітету зазначений Комітет з питань культури і духовності.

Як повідомлялося раніше, 22 липня польський Сейм затвердив резолюцію, якою встановив 11 липня Національним днем ​​пам'яті жертв геноциду, вчиненого проти громадян 2-ї Речі Посполитої в період Другої світової війни.

У резолюції, зокрема, згадується про кульмінаційної хвилі злочинів, скоєних ОУН і УПА, в результаті якої було вбито понад 100 тис. Громадян Речі Посполитої. У той же час, в постанові зазначається, що нагадуючи про злочини українських націоналістів, не можна промовчати про польських акціях відплати, в яких також гинуло цивільне населення.

Президент України Петро Порошенко висловив співчуття у зв'язку з даним рішенням і прогнозував наступні політичні спекуляції. Він також закликав Польщу до взаємного прощення і продовження роботи над спільною оцінкою трагічних подій.

"Ухвалення Сенатом і Сеймом Польщі антиукраїнських постанов перекреслює всі конструктивні політичні і дипломатичні напрацювання і зусилля двох держав і народів, спрямовані на взаємне прощення і примирення та пам'ять невинно убієнних українців і поляків", - йдеться в заяві.

© 1992-2016, Інтерфакс-Україна

Поділитися

Коментар