Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Додік, який подарував Лаврову викрадену українську ікону, звинуватив Кулебу у “некомпетентності”

Українська

Глава Президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік звинуватив міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу в розповсюдженні неправдивих відомостей та некомпетентності у справі довкола викраденої ікони з Донбасу, яку подарували російському міністру Сергію Лаврову. Про це пише "Балканський оглядач", передає "Рубрика".

За словами самого Додіка, іконі 300 років, вона була "знайдена в Луганську", а печатка на самій іконі свідчила про те, що цей витвір релігійного мистецтва належить Радянській Україні.

Відповідаючи на звинувачення у брехні від Дмитра Кулеби, Додік відповів наступне:

"Обґрунтовувати звинувачення на основі невірно інтерпретованих статей у ЗМІ, а потім публічно заявляти про неправду та висувати звинувачення – це демонстрація аматорства та відсутності базових знань у галузі права, міжнародних відносин та дипломатії", – наголошується в спеціальній заяві офісу представника сербів в Президії БіГ, який наразі головує в цієї інституції.

Як зазначається в повідомленні, 23 грудня минулого року кабінет глави Президії БіГ звернувся до Посольства України в Сараєво із вимогою надати всю інформацію, яка б підтверджувала твердження про право власності України на ікону.

"Офіс прямо просив Посольство України надати всі юридично обґрунтовані факти та докази, що підтверджують належність ікони Україні, а також усі докази того, що зазначена ікона була відчужена, включаючи інформацію про спосіб відчуження, час, місце та власника", – йдеться в заяві.

Але, як наголошує офіс Додіка, до сьогодні Посольство України не надало запитувану інформацію.

Кабінет сербського члена та голови Президії БіГ закликав міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу "припинити гратися в Twitter-дипломатію" та діяти відповідно до міжнародного права та конвенцій.

Раніше глава президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік на пресконференції у вівторок заявив, що поверне українську ікону, викрадену в Луганську, тим, від кого її отримав, – але не Україні, і знову заявив, що "це сімейна ікона".

Православна ікона українського походження, навколо якої виник скандал, коли сербський член президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік подарував її міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову, повернулась до Боснії. Боснійський посол у Москві заявив, що особисто привіз ікону з Москви і передав її в офіс голови президії Боснії і Герцеговини Мілорада Додіка. Російське МЗС заявило, що повернуло посольству БіГ цю ікону для розслідування її походження за участю Інтерполу.

Нагадаємо, 14 грудня 2020 року стало відомо, що керівник президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік подарував Лаврову стародавню ікону імовірно українського походження.

17 грудня Посольство України в Боснії і Герцеговині направило ноту до МЗС цієї країни з вимогою надати інформацію про походження позолоченої старовинної ікони, подарованої Лаврову.

21 грудня Міністерство культури та інформаційної політики проаналізувало оприлюднене в ЗМІ зображення позначки на цій іконі і з'ясувало її походження. Це печатка Одеської крайової комісії з охорони пам'яток матеріальної культури і природи, створеної в 1926 році при Одеському історико-археологічному музеї.

Дмитро Кулеба 6 січня написав, що Україна продовжує вимагати повернення ікони, а також звинуватив Додіка у брехні.

СтопКор - антикорупційні новини України © 2015-2020.

 

Поділитися

Коментар