Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Закінчення війни на Донбасі має залишатися пріоритетом для ОБСЄ - Зеленський на зустрічі з Лінде

Українська

Президент України Володимир Зеленський подякував діючому голові ОБСЄ, міністру закордонних справ Швеції Анн Лінде за її позицію про те, що питання закінчення війни на Донбасі є пріоритетним, і наголосив на необхідності активно порушувати питання повернення тимчасово окупованого Криму, для чого Україна ініціювала створення міжнародного майданчика під назвою "Кримська платформа".

"Для нас дуже важливо визнавати, що і Крим, і Донбас - це Україна", - сказав Зеленський на зустрічі з Лінде у вівторок, відзначивши важливість співпраці з ОБСЄ для України.

Як повідомляється на сайті глави держави, він поінформував співрозмовницю про ситуацію з безпекою на Донбасі, а також про зусилля, яких докладає українська сторона з метою досягнення миру.

Зеленський наголосив, що Україна виконала всі домовленості, досягнуті на зустрічі лідерів "нормандської четвірки" в грудні 2019 року, зазначивши, що інша сторона тримає закритими всі КПВВ на лінії розмежування, крім одного. Також гальмується процес взаємного повернення утримуваних осіб, блокується доступ Міжнародного комітету Червоного хреста до затриманих і робота місії ОБСЄ на окупованій території, розмінування і процес розведення військ на нових ділянках.

Співрозмовники обговорили питання, пов'язані з діяльністю Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, і наголосили на необхідності посилення її організаційної спроможності, технічного потенціалу та фінансового забезпечення.

На зустрічі також були присутні керівник Офісу президента Андрій Єрмак і його заступник Ігор Жовква, віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, посол України у Швеції Андрій Плахотнюк, глава делегації України в Тристоронній контактній групі, перший президент України (1991-1994) Леонід Кравчук, перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Руслан Демченко.

© 1992-2021, Інтерфакс-Україна

Поділитися

Коментар