Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Розраховуючи одне на одного

Українська

АВТОР -  Джеймс Аппатурай, заступник помічника генсека НАТО з політичних справ і політики безпеки — спеціальний представник генсека НАТО по Кавказу та Центральній Азії

Коли цього року українці та їхні друзі за кордоном відзначатимуть 30-ту річницю незалежності України, вони також озирнуться на 30 років співпраці та партнерства між Україною і Організацією Північноатлантичного договору.

Одразу після здобуття незалежності молода держава прийняла руку дружби НАТО, яку Альянс простягнув новим незалежним державам Східної Європи. За подальші три десятиліття ці відносини перетворилися на одне з найтісніших і найактивніших партнерств НАТО. Спираючись на унікальні засади діалогу та співпраці, передбачені Хартією НАТО—Україна, особливе партнерство зміцнило євроатлантичну безпеку. Воно допомогло посилити незалежність України через визначення стратегічного напряму і сприяння реформам.

Амбіційне прагнення України забезпечувати безпеку в ширшому євроатлантичному регіоні також сприяло розвиткові партнерства. Істотна участь України в місіях та операціях НАТО на Західних Балканах, в Афганістані або на морі, а також рівень оперативної взаємосумісності, досягнутий між силами України та Альянсу, стали стимулом для союзників надати торік Україні статус партнера з розширеними можливостями (ПРМ). Це — великий успіх для України. Він ще більше підвищив рівень амбіцій обох сторін, що подає надію, з урахуванням безпекової ситуації, зокрема в Чорноморському регіоні, де тісніша співпраця буде взаємовигідною.

Хоча партнерство вже сягнуло значного рівня, Україна чітко заявила, що її амбіції цим не обмежуються. У 2019-му стратегічний курс на членство в НАТО був закріплений у Конституції. Торік цю мету було визначено в новій Стратегії національної безпеки.

Річна національна програма (РНП) під егідою Комісії НАТО—Україна є для України ключовим інструментом розробки та планування системних реформ, необхідних для впровадження євроатлантичних цінностей, принципів і передового досвіду. Союзники вітають той факт, що останніми роками РНП України стала більш стратегічною та орієнтованою на результат. Це важливо, оскільки за відсутності стратегічного бачення виникає ризик того, що реформи зійдуть нанівець, а цінності будуть розмиті, як це сталося після 2010 року.

Двері НАТО для нових членів залишаються відчиненими. Розширення НАТО було одним із найбільших успіхів Альянсу. Для Республіки Північна Македонія членство стало реальністю торік, після багатьох років наполегливості, рішучості та прагнення до реформ. Союзники по НАТО підтримують євроатлантичну інтеграцію України. Рішення Бухарестського саміту 2008 року залишаються в силі, і союзники неодноразово про це заявляли. Сьогодні пріоритетом для України є досягнення суттєвого прогресу в проведенні системних масштабних реформ, які є важливими для процвітання і стабільності країни та закладають основу для можливого членства в НАТО.

Після Революції гідності Україна досягла більшого прогресу у проведенні реформ, ніж за двадцять років до того. Було закладено комплексні основи для боротьби з корупцією, посилено політичну участь народу на національному та місцевому рівнях. Було викладено концепцію реформи сектора безпеки та оборони, розширено спроможності Збройних сил у сфері планування, командування, управління і ведення бойових дій. Такі кроки мають вирішальне значення, з огляду на фундаментальні загрози для незалежності та територіальної цілісності, з якими Україна зіткнулася у 2014 році.

НАТО вітає прагнення українського уряду до впровадження реформ. Нещодавно ухвалені закони дозволять зробити процеси оборонних закупівель прозорішими й приведуть до реформ спецслужб. Викликає позитивні очікування також робота, що триває з підготовки законодавства для реформування Служби безпеки України. Україна вжила цих кроків, попри проблеми, пов'язані з пандемією COVID-19, оскільки це відповідає національним інтересам.

Водночас події останнього року також показали, що реформи все ще уразливі, оскільки приватні інтереси намагаються звести нанівець досягнення минулого, а Росія прагне перешкодити прогресу України. Для продовження реформ і подальшої реалізації політичного вибору українського народу, який спирається на міцні демократичні принципи та правовладдя, потрібні політичне лідерство, невпинні зусилля і прозорість.

НАТО висловлює тверду солідарність з Україною. Союзники засуджують і не визнають незаконну і нелегітимну анексію Криму Росією. Вони закликають Росію припинити підтримку бойовиків на Сході України та вивести свої сили з української території. Вони також високо оцінюють дії України в напрямку мирного врегулювання конфлікту. НАТО, як і раніше, готове забезпечити рішучу політичну і практичну підтримку Україні. Ми продовжимо надавати цільові рекомендації і допомагати розбудовувати потенціал сектора безпеки та оборони повністю згідно з політичними цілями, які ми поділяємо. Сили України та союзників будуть тісніше співпрацювати під час місій, навчань, заходів з підготовки, відвідувань портів або шляхом обміну інформацією.

НАТО і Україна рухаються у бік тіснішої співпраці та інтеграції. Коли ми розмірковуємо про 30 років незалежності України, то також дивимося в майбутнє, щоб зрозуміти, як можна спільно домогтися більшої стабільності та безпеки в євроатлантичному просторі. Необхідно буде адаптуватися, наприклад, для посилення стійкості наших суспільств, підготуватися до появи нових технологій і реагувати на розвиток подій у космосі.

Ми з готовністю приймаємо ці та інші виклики сьогодні, і я впевнений, що НАТО зможе і надалі розраховувати на Україну, так само, як і Україна зможе і надалі розраховувати на Альянс.

© 1994–2021 «Дзеркало тижня. Україна»

Поділитися

Коментар