Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Розривати дипвідносини з Росією потрібно було два роки тому – Хандогій

Українська

У випадках відсутності дипломатичних відносин для захисту прав та інтересів громадян, які перебувають в тій країні, вибирається "країна-посередник", зазначає дипломат.

Розривати дипломатичні відносини з Росією, Україні потрібно було відразу після анексії Криму та початку військових дій на Сході, як це свого часу зробила Грузія. Про це в коментарі Сегодня.ua заявив президент Української асоціації зовнішньої політики, надзвичайний і повноважний посол Володимир Хандогій.

"Ми ж не соромимося називати Росію країною-агресором. І трохи нелогічно мати дипвідносини з країною-агресором. Але цього не було зроблено. Минуло два роки. На даному етапі розрив дипвідносин з ініціативи України був би вже запізнілим кроком. Те, що зараз звучить з боку Росії – це нагадування нам про те, що ми пасемо задніх. Ми запізнюємося в скоєнні тих чи інших політичних кроків. І якщо росіяни підуть на цей крок, це буде новим підтвердженням того, що наше рішення свого часу було помилковим. Але чи підуть на це росіяни? Питання залишається відкритим", – вважає надзвичайний і повноважний посол.

За його словами, зараз говорять про різні сценарії і про те, що буде якась відкрита агресія і повномасштабна війна і інші варіанти реакції Росії на нібито наші дії в Криму. "Самі по собі заяви Росії з цього приводу є сміховинними. Проте, росіяни вирішили це використовувати для нагнітаючи і загострення ситуації. Якщо Росія піде на розрив дипвідносин, ми повинні будемо адекватно реагувати. В даному випадку виникає маса юридичних і дипломатичних моментів. І стане питання про візовий режим... Важко собі уявити країну без дипломатичних відносин з безвізовим режимом", – сказав президент Української асоціації зовнішньої політики.

Більш того, є ще один нюанс: розрив дипвідносин не означає автоматичного розриву консульських відносин. "Якщо буде розрив і консульських відносин, тоді ми повинні шукати країну, яка б представляла наші інтереси. У випадках відсутності дипломатичних відносин для захисту прав та інтересів громадян, які перебувають в тій країні, вибирається "країна-посередник". Часто Швейцарія виступає такою країною. Тоді, всі питання щодо віз, захисту прав наших громадян, які перебувають, наприклад, в укладанні, їх відвідування, лягає на плечі дипломатів "країни-посередника", – сказав Хандогій.

У будь-якому випадку, за словами Володимира Хандогія, потрібно почекати офіційної реакції Кремля, можливо, це всього лише "страшилки". "Але, як кажуть французи: "На війні, як на війні". Єдине, що нам потрібно чітко показати, – безпідставність цього кроку. Якщо вони зроблять такий демарш, то у відповідь на нібито якісь наші дії. Сьогодні наше завдання показати світовій спільноті всю безпідставність звинувачень на нашу адресу. Ось ці звинувачення в тому, що ми там готували прорив якийсь ДРГ під якимось прикриттям. Це ж просто нонсенс. Це при тому, що у нас відкрито кордон з Кримом. Будь-яка "диверсійна група" може заїхати на автобусі, легалізуватися там в два дня, накупити там на місцевому ринку зброї і не треба нікуди стріляти... Дуже позитивним в цьому плані було вчорашнє засідання Радбезу ООН. Більшість членів Радбезу підтримали Україну, вказавши на відсутність будь якої нормальної аргументації РФ", – зазначив Володимир Хандогій.

 Нагадаємо, російське видання "Известия" повідомило з посиланням на джерело в російських зовнішньополітичних колах, що Російська Федерація може розірвати дипломатичні відносини з Україною після подій в Криму.

© 2012 ЧАО "Сегодня Мультимедиа"

Поділитися

Коментар