Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Зеленський і Ердоган домовилися координувати кроки з відновлення територіальної цілісності України - декларація

Українська

Президент України Володимир Зеленський і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган підписали спільну декларацію, в якій домовилися координувати спільні кроки з відновлення територіальної цілісності України, деокупації Криму і тимчасово непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей, повідомляється на сайті глави держави.

"Сторони вирішили підтвердити безумовну підтримку територіальної цілісності і суверенітету України в її міжнародно визнаних кордонах, а також продовжувати координувати кроки, спрямовані на відновлення територіальної цілісності України, зокрема з деокупації Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, а також територій в Донецькій і Луганській областях" , - повідомляє прес-служба президента..

У цьому контексті сторони вирішили продовжувати підтримувати співробітництво в рамках спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ і надавати їй максимальну підтримку.

Крім того, в документі наголошується про підтримку створення "Кримської платформи", як нового формату для врегулювання питання незаконної та нелегітимної анексії Криму Російською Федерацією.

Сторони домовилися координувати зусилля відповідно до міжнародного права для забезпечення захисту прав людини в окупованому Криму і звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України, включно з кримськими татарами, а також підтримувати мирне врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей України шляхом діалогу на основі Мінських домовленостей.

Також, відповідно до документа, висловлено підтримку перспективі членства України в НАТО, зокрема, намірам України отримати найближчим часом План дій щодо членства.

За підсумками засідання Стратегічної ради сторони вирішили активізувати спільні зусилля з метою поглиблення співпраці та координації між сторонами у сфері економіки, торгівлі, туризму, безпеки, оборонної промисловості, науки, освіти та молоді.

Серед пунктів документа також наголошено на необхідності співпраці в боротьбі з тероризмом, сепаратизмом і екстремізмом, ліквідації транснаціональної організованої злочинності, нелегальної міграції, торгівлі наркотиками, зброєю та людьми.

Крім того, сторони підтвердили прихильність до співробітництва і координації зусиль з метою стримування пандемії COVID-19 і подолання її наслідків.

Повний текст декларації опубліковано на сайті президента України.

© 1992-2021, Інтерфакс-Україна

Поділитися

Коментар