Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Чисельність військ РФ поблизу кордону України досягне 110 тис. осіб - Таран

Українська

У результаті стягування додаткового військового контингенту чисельність військ РФ поблизу кордонів України досягне 110 тис. військових, повідомив міністр оборони України Андрій Таран.

"Зібрані дані дають змогу нам визнати триваючу підготовку до наближення до українських кордонів додаткових підрозділів із континентальної Росії. З додатковим контингентом загальна чисельність російських військ, сконцентрованих уздовж українських кордонів у цьому напрямку, досягне 56 батальйонних тактичних груп із 110 тис. військових", - сказав Таран на засіданні підкомітету Європарламенту з питань безпеки і оборони у середу.

За його словами, у ширшому сенсі, Росія продовжує нарощувати свої ударні можливості на європейському континенті.

Крім того, зазначив Таран, необхідно враховувати політичні та пов'язані з ними події у сфері безпеки у Білорусі, які можуть потенційно призвести до постійної військової присутності Росії у цій країні.

Міністр оборони висловив свої припущення про можливі сценарії дій Росії у найближчому майбутньому.

"Насамперед проектом російської влади є підвищити тиск на нашу країну, щоб зменшити прогрес реформ, позитивні внутрішні політичні події та кричуще зруйнувати наші євроатлантичні прагнення", - зазначив він.

Таран також розповів про побоювання щодо наступальної операції РФ із Криму для того, щоб забезпечити постачання води до Криму.

"По-друге, ми стурбовані ймовірною підготовкою регулярних російських військ провести наступальну військову операцію з напрямку Криму для того, щоб забезпечити постачання води на півострів, що є винятковою відповідальністю країни, яка окупувала Кримський півострів", - додав він.

Міністр повідомив, що Україна також чітко усвідомлює високу ймовірність провокації, схожої на ту, що була у Грузії, українських об'єднаних сил на Сході для того, щоб звинуватити Україну в порушенні наявного режиму припинення вогню та використовувати це як привід для збільшення військ на окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях.

На думку Тарана, Росія також симетрично розгортає війська у відповідь на навчання Defender Europe, щоб посилити боєготовність для російських стратегічних навчань "Захід 2021".

"Беручи до уваги всі ці припущення, ми не можемо виключити можливість, що російські окупаційні війська у Криму та поблизу наших кордонів можуть здійснити значні військові провокації протягом цього року", - наголосив глава Міноборони.

Він поінформував, що у 2021 році Україна втратила 28 солдатів, які були вбиті під час бойових дій, а 68 військовослужбовців дістали поранення.

"У цьому контексті, від імені міністерства, я прошу всіх наших партнерів, усі європейські країни подвоїти вашу пильність і багатоцільове стримування, щоб міцно тримати Росію в межах міжнародного права", - заявив Таран.

© 1992-2021, Інтерфакс-Україна

Поділитися

Коментар