Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Український олігарх Пінчук профінансував на 10 млн $ виборчу кампанію Клінтон

Українська

В фонд претендента на головне крісло в Сполучених Штатах Америки Хілларі Клінтон (Демократична партія) Clinton Foundation, заснований екс-президентом США Біллом Клінтоном рекордну суму пожертвував український олігарх Віктор Пінчук. Про це пише журналіст Катерина Кольцова в своєму блозі на "Обозреватели".

Як повідомляється, одні з найбільш рекордних сум (більш як $ 25 млн) були пожертвувані до Фонду Клінтона сімома різними організаціями, відомими своєю благодійною діяльністю, зокрема Фондом Білла і Мелісси Гейтс, UNITAID і іншими.

За інформацією The Wall Street Journal, лідерами серед іноземних донорів Clinton Foundation є представники бідної європейської країни - України. За 15 років (до 2014 року) на допомогу подружжя Клінтон було направлено $10 мільйонів.

 

Найбільшим вкладником серед українців є Віктор Пінчук: згідно з офіційними даними Фонду, він входить до другої групи донорів організації. The New York Times пише, що з 2006 року він пожертвував в Bill, Hillary & Chelsea Clinton Foundation близько $ 13 мільйонів.

Оглядач газети Емі Чозік пише, що Пінчук був представлений сім'ї Клінтонів в 2004 році соціологом і політтехнологом Дугласом Шоеном, через якого довгий час і підтримувався зв'язок. Навіть тоді, коли Хілларі займала посаду Держсекретаря США, запропоновану Бараком Обамою після його перемоги на президентських виборах (21 січня 2009 року - 1 лютого 2013 року). Прес-служба пані Клінтон всіляко заперечувала зустрічі, але відомо, що опосередковано, через довірену особу Держсекретаря, американки українського походження Мелані Вервір, обговорення все-таки велися.

Західні ЗМІ тоді писали, що зустрічі могли стосуватися бізнес-питань, в першу чергу невдоволення сталеварів США, які відкрито звинуватили кількох виробників, в тому числі і Interpipe Ltd. Пінчука, в демпінгу. Тоді вже було відомо про наміри Клінтон зайняти пост вище держсекретарського, тому будь-які скандали їй були не потрібні.

Виходить, що сім'я Клінтонів виконувала лобістські функції для пана Пінчука. Але крім цього, необхідно згадати, що Віктор Пінчук в цей період займався очищенням своєї репутації. Адже він був відомий на Заході як одіозний олігарх, зять президенти Кучми, замішаного в кольчужний скандал і в багатьох корупційних аферах. І тут свою роль теж зіграли Клінтони, зокрема Білл, який в статусі екс-президента брав участь в різних міжнародних конференціях, організованих фондом Віктора Пінчука, тим самим додаючи публічного політичної ваги де-факто іміджевим заходам.

©1997 — 2015 ІнА "Українські Новини"

Поділитися

Коментар