Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Пентагон атакою дроном вбив мирних жителів, а не терористів ІДІЛ

Українська

Пентагон визнав в п'ятницю, що в результаті удару американського безпілотника, нанесеного в Афганістані в кінці минулого місяця, загинуло до 10 мирних жителів, а не терористи ІДІЛ, як раніше повідомляли американські військові. Генерал Френк Маккензі, командувач Центральним командуванням США, назвав цей удар «трагічною помилкою» під час пресконференції в п'ятницю 17 вересня, повідомляє CBS News.

Розслідування Центрального командування встановило, що в результаті удару 29 серпня в Кабулі, який головний голова Об'єднаного комітету генерал Марк Міллі раніше схарактеризував як «праведний удар», був убитий ні в чому не винний гуманітарний працівник, якого друзі та колеги впізнали як Земераі Ахмаді, і цілих дев'ять членів його сім'ї, в тому числі до семи дітей.

«Тепер ми вважаємо, що малоймовірно, що автомобіль і загиблі були пов'язані з ІДІЛ або представляли пряму загрозу для військ США. Я висловлюю свої глибокі співчуття рідним і близьким загиблих», — сказав Маккензі.

Маккензі сказав, що Сполучені Штати розглядають можливість виплати компенсацій сім'ям жертв.

За повідомленнями, американська розвідка протягом восьми годин стежила за автомобілем, яким керував Ахмаді, тому що його помітили на території, пов'язаній з терористичним угрупуванням, відомим як ІДІЛ. За словами Маккензі, в цей час рух автомобіля відповідав іншим розвідувальним даними про плани організації ІДІЛ щодо нападу на аеропорт.

Удар був нанесений, коли Ахмаді під'їхав до під'їзної доріжки до свого дому, який знаходився приблизно в 3 км від аеропорту.

Удар безпілотника викликав великий вторинний вибух, який, за словами офіційних осіб, спочатку був доказом того, що в автомобілі дійсно знаходилася вибухівка, але розслідування визначило, що він, швидше за все, був викликаний балоном з пропаном, розташованим на під'їзній доріжці, сказав Маккензі.

«Я тут сьогодні, щоб виправити ситуацію і визнати наші помилки», — сказав командувач в п'ятницю.

Міністр оборони Ллойд Остін виступив із заявою в п'ятницю після заяви Маккензі.

«Від імені чоловіків і жінок Міністерства оборони я висловлюю свої найглибші співчуття тим, що залишилися в живих членам сімей загиблих, включаючи пана Ахмаді, а також співробітникам Nutrition and Education International, роботодавця пана Ахмаді», — сказав він.

Остін також оголосив про перегляд розслідування Центрального командування США.

«Я попросив, щоб цей огляд розглянув ступінь, в якій розслідування враховувало весь доступний контекст і інформацію, ступінь, в якій повинні бути вжиті заходи відповідальності та на якому рівні, а також ступінь, в якій ударні органи, процедури та процеси повинні будуть змінені в майбутньому», — сказав він.

Раніше повідомлялося, що протягом двох років терористична організація «Аль-Каїда» може настільки щільно закріпитися в Афганістані і наростити потужність, що знову стане реальною загрозою для території США. Про це заявив глава розвідувального управління міністерства оборони США Скотт Берр'є в ході виступу на конференції з питань національної безпеки і розвідки.

© 1994–2021 «Дзеркало тижня. Україна».

Поділитися

Коментар