Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Свята Софія і Лавра під загрозою

Українська

 В результаті російської агресії, бомбардувань і невибіркових обстрілів під загрозою знищення і руйнувань опинилися не тільки цивільне населення та інфраструктура держави, але й об’єкти всесвітньої спадщини, які перебувають під охороною ЮНЕСКО. Мова йде, зокрема, про Софію Київську та Києво - Печерську Лавру. За свою тисячолітню історію вони неодноразово зазнавали руйнації і пограбувань від міжусобиць, а надто від ординців і нацистів. Сьогодні над ними також нависла чорна хмара наступників удільного князя Андрія Боголюбського, яка загрожує цим християнським святиням, як і під час татаро – монгольської орди і нацистського нашестя.

Можливо, я щось пропустив, але, на мій погляд реакція ЮНЕСКО на це сучасне варварство є щонайменше млявою і неадекватною. Де чіткі заяви Гендиректорки ЮНЕСКО? Де вимоги негайного скликання Виконавчої Ради і Генеральної конференції для розгляду цих загроз? Де позиція Національної комісії України у справах ЮНЕСКО? Якщо вона й була висловлена, то, на жаль, її ніхто не почув.

На всі ці запитання громадськості повинно дати відповідь Міністерство закордонних справ. Зовнішньополітичне відомство має докласти зусиль, щоб проблема реальних загроз об’єктам, внесеним до списку Світової спадщини, а також іншим об’єктам освіти, науки і культури, яку принесла російська агресія, була сьогодні в центрі уваги ЮНЕСКО. Україна як член Комітету із захисту культурної спадщини у разі збройного конфлікту, повинна вимагати негайного скликання його позачергового засідання для оцінки ситуації, що склалася. І тут не треба зважати на процедуру. Як свідчить досвід, процедура нічого не варта, якщо у тебе є підтримка більшості. А за підтримку треба активно боротися.

Лого, розміщене на сайті ЮНЕСКО, закликає організацію «нести мир у свідомість чоловіків і жінок». Але погортавши сторінки цього сайту розумієш, що сьогодні вона живе у паралельній реальності, далекій від подій, які розгортаються в Європі і загроз для світової культурної спадщини, які несе, розв’язана Росією війна проти України. У юнесківському списку об’єктів під загрозою Софії і Лаври нема. Це треба негайно виправляти.

Володимир Хандогій,

екс - голова Національної комісії України у справах ЮНЕСКО,

Надзвичайний і Повноважний Посол

Поділитися

Коментар