Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Навіщо Байдену поразка Путіна в Україні

Українська

АВТОР -  Анна Бродські-Кроткіна, завідувачка програми славістики в університеті імені Вашингтона та Лі у штаті Вірджинія (США), докторка філологічних наук, журналістка

Американці не залишаються байдужими до війни, розв'язаної Росією проти України, і хочуть, щоб їхній уряд більш активно сприяв поразці Москви. Вони бачать у РФ небезпечного ворога, спроможного на будь-які злочини, включно з ударами ядерною зброєю. Про таку позицію американців свідчать дані останнього соціологічного опитування The Harris Poll, проведеного 20–21 квітня Інститутом американських політичних досліджень при Гарвардському університеті.

Ставлення американців до Росії

Від початку війни ставлення американців до Росії продовжує погіршуватися. Згідно з дослідженням Pew Research Center, ще в січні цього року лише 41% американців негативно ставилися до РФ. Але вже на початку весни, згідно з опитуванням цього ж центру від 21–27 березня, 70% респондентів виразили негативне ставлення до Росії, заявивши, що вважають її ворогом Сполучених Штатів.

На сьогодні опитування The Harris Poll показує, що 85% американців вважають, що Росія скоїла воєнний злочин при вторгненні в Україну. Також 85% переконані, що Путін несе особисту відповідальність за дії, що призвели до воєнних злочинів.

Уперше від часів теракту 11 вересня 2001 року, коли терористами було викрадено чотири літаки та зруйновано нью-йоркські вежі-близнюки, тема національної безпеки і зовнішньої політики набула для американців першорядної важливості. Згідно з дослідженням The Harris Poll, через агресію Росії проти України й натяки Путіна про готовність застосувати ядерну зброю страх ядерної війни вийшов на перший план. 66% американців заявили, що бояться застосування ядерної зброї й того, як це може вплинути на їхнє життя. Боязнь ядерної війни поступається в американців тільки страху перед інфляцією, який відчувають 74% опитаних.

Санкції проти Росії та поставки зброї Україні

Згідно з опитуванням The Harris Poll, більшість американців (67%) вважають, що ні Європа, ні США не виявляють достатньої стійкості щодо агресії Росії та повинні покарати РФ більш дієвими санкціями.

При цьому майже половина (48%) респондентів вважають, що президент США Джо Байден демонструє у своїх відносинах із Росією не силу, а слабкість. Переважна більшість (75%) переконані, що НАТО та США повинні передати українським Збройним силам системи протиракетної оборони для захисту українців від російської агресії.

Попри вагання американського уряду, 70% громадян США підтримують поставки українській армії військової авіації.

Понад те, всупереч позиції адміністрації Байдена, більшість американців (60%) хотіли б, аби США та НАТО запровадили безпольотну зону над українськими містами для запобігання російських бомбардувань мирних жителів. При цьому респондентів не бентежить, що у разі закриття неба України США та НАТО постають перед ризиком прямої конфронтації з Росією.

Однак, незважаючи на готовність закрити небо, більшість (55%) жителів США не підтримують ідеї особистої участі американських військових у війні з Росією. І це не дивно: після поразки в Іраку та Афганістані американці до будь-яких воєнних дій за участі американських солдатів ставляться в основному негативно.

Ставлення до президента Байдена

Загалом лише 40% американців схвалюють роботу Демократичної партії. Рейтинг схвалення самого Байдена теж невисокий у всіх рубриках, починаючи від економіки, імміграційної політики, боротьби зі злочинністю та закінчуючи зовнішньою політикою, де підтримка президента не перевищує 41%.

Більш того, 53% американців сумніваються, що Байден розумово придатний для того, щоб служити президентом Сполучених Штатів, а 62% вважають, що він надто старий для цієї ролі. При цьому вік не заважає популярності ані Трампа, ані Берні Сандерса, які опинилися сьогодні разом із Майком Пенсом у трійці політиків із найвищим рейтингом схвалення.

***

Війна в Україні — серйозний виклик для Байдена та Демократичної партії. Саме при потуранні Демократичної партії з Обамою на чолі та Байденом у ролі віцепрезидента Росія анексувала Крим, розпочала війну на Донбасі й практично не була покарана.

А в нещодавньому минулому репутація Байдена постраждала після хаотичного виведення американських військ із Афганістану. У результаті в багатьох американців склалося уявлення про Байдена як про слабкого та недалекоглядного політика.

Перемога Росії у війні з Україною була б сприйнята громадянами США як поразка політики Демократичної партії та закріпила б уявлення американців про Байдена як про слабака, що не здатен бути гідним лідером великої держави.

Як повідомлялося, Байден збирається балотуватися на переобрання 2024 року. У такому разі він не може дозволити Путіну перемогти в Україні.

За широкої підтримки виборців Байден і його партія, якщо вони мають намір залишитися біля керма, повинні посилити санкції, передавати Україні все необхідне озброєння та зробити все можливе для її перемоги над агресором.        

 © 1994–2022 «Дзеркало тижня. Україна».

 

 

Поділитися

Коментар