Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Держдеп запустив програму моніторингу воєнних злочинів РФ в Україні

Українська
У вівторок Державний департамент США оголосив про запуск програми, метою якої є документування воєнних злочинів, скоєних Росією під час війни в Україні.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це повідомив журналістам речник Держдепу Нед Прайс.

«Міжнародне співтовариство стало свідком жахливих злочинів, скоєних російськими військами відтоді, як президент Путін розпочав свою руйнівну й невиправдану війну проти України, - сказав він. - Ми працюємо в рамках партнерства з американськими науковими колами та приватним сектором, щоб сприяти нині й у майбутньому пошукам справедливості та доказів скоєних масштабних злодіянь».

Програма включає документування, перевірку і розповсюдження свідчень з відкритих джерел про дії російських військ під час війни, зазначив речник Держдепу. Вона аналізуватиме та зберігатиме відкриту й комерційну інформацію, включаючи супутникові знімки й дані, поширювані через соціальні мережі.

Читайте також: СБУ встановила особи 1140 росіян, які чинили воєнні злочини на Київщині

На початковому етапі США вкладають у запуск програми  6 млн доларів. Моніторинг, за словами Прайса, буде доступний для громадськості на спеціальному сайті. Документи аналізуватиме Лабораторія гуманітарних досліджень Єльського університету, Смітсонівський інститут (ініціатива з порятунку культури), компанія PlanetScape Ai та географічна інформаційна система Esri.

Уряд США розраховує отримати додаткові кошти на програму від інших міжнародних партнерів.

Уперше партнери поділяться результатами з громадськістю, щоб до воєнних злочинів Росії привернути увагу відповідних органів у різних країнах і «щоб прокурори навіть могли будувати кримінальні справи на основі матеріалів, які публікуються в інтернеті», пояснив Прайс.

Жодна країна, хай би яка велика та потенційно потужна вона була, хай би які типи зброї вона мала у своєму арсеналі, не може уникнути відповідальності за вчинені звірства, на кшталт тих, які скоїли російські війська, підсумував представник Держдепу.

Читайте також: За воєнні злочини в Україні мають бути покарані і виконавці, і їхні командири - Amnesty

24 лютого Російська Федерація почала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення.

США, Євросоюз та інші країни запровадили санкції проти РФ, спрямовані на обмеження можливостей кремля до продовження війни.

© 2015-2022 Укрінформ.

Поділитися

Коментар