Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Розпочався дворічний період членства України у Раді Безпеки ООН

Українська

Непересічна подія. По-перше, з’явилися додаткові можливості для мобілізації зусиль цього впливового органу на пошук ефективних механізмів відновлення миру на сході України. По-друге, українська дипломатія отримала шанс безпосередньо впливати на вирішення глобальних проблем міжнародного миру і безпеки, за що, власне, й несе головну відповідальність Радбез згідно Статуту ООН. Причому друга складова цієї роботи є навіть більш важливою. Переконані, що нав’язування Раді Безпеки «українського досьє» не призведе до досягнення очікуваного нами результату. Адже є право вето Росії і сподіватися на якісь зміни у цьому питанні не реально. З іншого боку, саме через виважену, не обтяжену кон’юнктурними міркуваннями позицію з питань, які вже впродовж років розглядає РБ ООН, ми можемо не тільки зберегти, але й примножити кількість наших прихильників. Це нам сьогодні конче необхідно. Адже для більшості держав третього світу українські проблеми є дуже далекими і не дуже зрозумілими, а у наших традиційних друзів на фоні «політичної втоми» можуть з’явитися й інші пріоритети. Вороги України активно працюють на досягнення саме такого результату. Це треба чітко усвідомлювати і не допустити ерозії підтримки, якою користується сьогодні Україна. У цьому важливу роль може відіграти наша діяльність у Раді Безпеки. ї

Україна є об’єктом агресії і наша природна позиція як непостійного члена цього органу – відстоювати інтереси тих держав, які також є, або були об’єктом політичного і економічного шантажу, військового втручання та територіальних зазіхань. Але для цього потрібний глибокий професійний аналіз усіх питань, якими сьогодні переймається Рада Безпеки. Наступний крок - вироблення по кожному з них позиції, яка б відповідала б інтересам України, та надання нашому Постпреду при ООН чітких директив і детальних інструкції. Це – азбука дипломатії. Така робота проводилася під час наших попередніх каденцій в РБ і сподіваємось, що вона проводиться й зараз. 

Зі свого боку, Українська асоціація зовнішньої політики готова долучатися до такої роботи і запропонувати для цього свій експертний потенціал.

Поділитися

Коментар