Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Що має запропонувати Україна, щоб позбавити Росію крісла ООН

Українська

Однієї фрази Бориса Єльцина, що замість назви СРСР треба використовувати найменування "Російська Федерація", вистачило, щоб наляканий ядерною зброєю Захід допустив російських самозванців у крісло СРСР в Раді Безпеки ООН.

Про те, що росіяни не мали підстав на цей крок, а також як Москві вдалося провернути цю аферу на очах у всього світу, читайте в матеріалі народного депутату України Олексія Жмеренецького Шахрайство об’єднаних націй: як викинути Росію з місця в Радбезі ООН, яке їй не належить.

Росія наполягає, що вона - правонаступниця СРСР, але це неправда, що підтверджується документами.

СРСР був заснований у 1922 році конкретними чотирма країнами: Україною (УРСР), Росією (РРФСР), Білоруссю (БРСР), та Закавсказькою республікою (ЗСФРР). І ці країни були рівноправними.

26 грудня того ж 1991 року Рада Республік Верховної Ради СРСР ухвалила відповідну Декларацію, де констатувала "що зі створенням Співдружності Незалежних Держав Союз РСР як держава і суб'єкт міжнародного права припиняє своє існування".

Ці документи не містили жодних положень, які б давали право Росії ототожнювати себе з СРСР.

Єдиний документ щодо розподілу спадщини Союзу - "Договір про правонаступництво", був укладений між союзними республіками 4 грудня 1991 року і стосувався виключно розподілу зовнішнього державного боргу та активів СРСР.

Можна достеменно констатувати, що Росія і СРСР є різними державами, котрі у певний відрізок історії навіть існували паралельно.

В ООН не передбачена можливість передачі або правонаступництва будь-якою державою членства в цій міжнародній структурі. Є процедура припинення та набуття членства, яку вдалося оминути лише Росії.

Щоби створити видимість того, що Росія є правонаступницею СРСР, їй довелося втілити покрокову шахрайську схему.

У рішенні від 21 грудня 1991 року 10 високопосадовців з ексрадянських держав, серед іншого, зазначили що "підтримують Росію в тому, щоб вона продовжила членство СРСР в ООН, включно із постійним членством в Раді Безпеки та інших міжнародних організаціях".

Але з юридичної точки зору подібне рішення є нікчемним.

24 грудня 1991 року президент РФ Єльцин направив на ім’я Генерального секретаря ООН лист, попросивши "замість назви СРСР використовувати в ООН назву Російська Федерація".

Генеральний секретар ООН не проігнорував лист Бориса Єльцина, і попросив головуючого у Раді Безпеки проінформувати всіх членів про його зміст.

А головуючим у Радбезі у цей час був… посол СРСР Юлій Воронцов! Про те, як він це пропонував, детально розповідав український постпред Сергій Кислиця.

Через декілька днів, на підставі відсутності заперечень (будь-яких відповідей) від членів Радбезу, секретаріат ООН замінив назву "СРСР" на табличках і майбутніх документах на "Росію". Всупереч статті 23 Статуту ООН, де саме СРСР вказаний як країна-постійний член Ради Безпеки.

Основою трюку з "заміною табличок" в обхід Статуту ООН стала юридична конструкція "продовжувача", або так званого "континуїтету", яку, зі слів російського дипломата РФ, підказали американські урядові юристи. Ця конструкція передбачала єдність міжнародних зобовʼязань, активів і території Росії з колишнім СРСР.

Однак юридичних підстав для цього шляху не було.

Утім, спроби Росії не були би успішними без четвертого кроку - визнання "нормальності" з боку інших гравців, передусім постійних членів Радбезу, які таким чином легітимізували шахрайські дії Москви.

З 31 грудня 1991 року усі члени РБ ООН почали звертатися до РФ як до постійного члена. Хоча вони чудово розуміли, що відбулося.

31 січня 1992 року на саміті Ради Безпеки головуючий на тому засіданні британський прем’єр Джон Мейджор привітав Росію саме із набуттям членства,а не зі зміною назви країни.

За 31 рік відтоді жодна держава не порушувала питання відсутності правових підстав у Росії на членство в ООН.

Але як позбавити Росію крісла в ООН, яке вона займає незаконно?

Україна може запропонувати міжнародному товариству наступний алгоритм дій:

(1) Направити офіційні звернення МЗС України та країн-партнерів до секретаріату ООН щодо надання офіційного юридичного обґрунтування і пакету документів, які підтверджують правомірність передачі повноважень від делегації СРСР до делегації РФ в ООН і Раді Безпеки у грудні 1991 року.

(2) Поставити на голосування Генасамблеї ООН проєкт резолюції про перевірку повноважень делегації РФ через юридичну експертизу документів, які стали підставою надання РФ "статусу продовжувача" СРСР в ООН.

(3) Спровокувати міжнародний розголос та запустити масштабні інформаційні кампанії, які мають висвітлити у всьому світі проблему незаконного членства Росії в ООН та постійного членства у Раді Безпеки.

Петиція на сайті change.org з вимогою зобов'язати Росію пройти процедуру визнання нової держави ООН вже зібрала понад 50 000 підписів.

Детальніше -  в матеріалі народного депутату України Олексія Жмеренецького Шахрайство об’єднаних націй: як викинути Росію з місця в Радбезі ООН, яке їй не належить.

© 2014-2022, Європейська правда

Поділитися

Коментар