Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Посол в Німеччині Макеєв дав перше інтерв'ю: про IRIS-T/Leopard, візит Штайнмаєра та переосмислення Шольца

Українська

24 жовтня Олексій Макеєв вручив вірчі грамоти президенту Німеччини Франку-Вальтеру Штайнмаєру – і тим самим офіційно приступив до обов'язків посла України. До нього цю посаду вісім років обіймав Андрій Мельник, який тримав німецький політичний бомонд в постійній напрузі, особливо після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого.

Макеєв, який до цього займався санкційною політикою України, одразу дає зрозуміти, що його методи переконання німців будуть інші.

"Не може бути близнюків в дипломатії. Мій стиль буде стилем Макеєва", – каже LIGA.net новий посол. Багато роботи, тож на інтерв'ю з огляду на щільний графік Макеєв виділяє до 20 хвилин.

Коли Німеччина дозріє до передання танків Leopard, чи готовий канцлер Олаф Шольц стати лідером "плану Маршалла" для України, як змінити уявлення німців про війну – перше інтерв'ю посла Макеєва для LIGA.net

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини

– Ви у Німеччині як посол менш як два тижні. В ЗМІ писали, що для вашого попередника Мельника урядові кабінети Німеччини були зачинені через його різку риторику. Вже встигли оцінити спадок попередника? Наскільки він ускладнив вам завдання?

– Андрій [Мельник] за ці роки зробив дуже класну роботу в Німеччині. В Андрія вибудувалися прекрасні відносини з німецькими медіа, його дуже поважать громадяни Німеччини, зокрема німецькі політики. 

Так, методи Андрія, які активно обговорюються в пресі, розділяють людей на прихильників та противників.

"Але в тих умовах, що склалися, він дуже ретельно працював над тим, аби Німеччина розуміла важливість підтримки України в часи повномасштабної війни".

– Як ви загалом оцінюєте стиль Мельника? Підписники LIGA.netназвали це "кринжовою дипломатією" – з одного боку, це швидко привертало увагу до проблем України, з іншого, було неприпустимо погляду протоколу. А наслідки тепер доведеться долати вам. 

– У мене стиль інший. Не може бути близнюків в дипломатії. Мій стиль буде стилем Макеєва.

Читайте також: Якби Німеччина поставила ЗСУ важку техніку, наступ розпочався б раніше – Мельник

– Ви плануєте йти за треком класичної дипломатії, адже це німці зі своїми консервативними політичними особливостями? Чи в умовах війни в нас немає часу на класичну дипломатію і треба лупати цю скелю якомога скоріше? Які настанови ви отримали від президента та міністра?

– Від президента (Зеленського) та міністра (Кулеби) я отримав чіткі вказівки щодо інтересів, які має Україна у відносинах з Німеччиною. Інтересів, які має Україна у протидії повномасштабній російській агресії. Моє завдання мало чим відрізняється від завдань інших послів: забезпечити максимальну підтримку нашої держави та зрештою перемогу в цій війні. Я маю всі скіли та інструменти для "скелелупання".

Особливих вимог щодо стилю не висувають. Я маю довіру з боку керівництва держави. Будь-якого посла будуть оцінювати за результативністю, а не за стилем. 

– Тобто вимог щодо активності, наприклад, в Twitter вам не ставили?

– Як можна ставити якісь обмеження? В МЗС є прекрасні колеги з департаменту публічної дипломатії, які постійно дають рекомендації щодо використання соціальних мереж.

Класична дипломатія, про яку ви згадали, – це дипломатія 18 сторіччя. Це написання листів та витіюваті висловлювання. Сьогодні дипломатія набагато динамічніша.

Для мене як професіонала невіддільною рисою дипломатії є довіра. Якщо дипломат втрачає довіру – він втрачає здатність бути дипломатом. Моєю "фічею" є не "кринжовість". Моя "фіча" – побудувати відносини довіри, які можуть існувати між справжніми партнерами.

Олексій Макеєв передає вірчі грамоти президенту ФРН Штайнмаєру, 24 жовтня 2022 (фото – Twitter прессекретарки Штайнмаєра)

– Нещодавно Україна отримала першу з чотирьох анонсованих систем IRIS-T (читайте про них тут). Ми можемо говорити про тектонічні зміни в сприйняті владою Німеччини війни в Україні? 

– Тектонічні зміни відбуваються постійно. Сам факт російського нападу 24 лютого призвів до переосмислення ролі Німеччини та її східної політики. 

"Тектонічні зміни відбуваються з кожним німецьким політиком, який потрапляє в Україну". 

Візити Шольца, міністерки закордонних справ Анналени Бербок та президента Штайнмаєра дуже сильно вплинули на цих політиків. Саме я буду намагатись переконати німців дивитись на Україну очима українців.

І Німеччині слід віддати належне. Вона поставила в Україну значну частину озброєння. Вона взяла на себе лідерство в постачаннях систем протиповітряної оборони.

Читайте також: Штайнмаєр після поїздки в Україну: Все набагато страшніше, ніж собі уявляють у Німеччині

– Водночас Німеччина досі не готова надати нам танки Leopard. Є шанс, що німці колись знімуть мораторій на постачання сучасного наступального озброєння? А не будуть безкінечно чекати, коли США передадуть їм танки Abrams.

– Те озброєння, яке постачається Україні, однозначно є оборонним. Україна захищає свою територію і не збирається ні на кого наступати.

Я впевнений, що Німеччина дозріє до політичного рішення про постачання броньованої техніки й танків, як ми могли переконати Німеччину змінити позицію щодо систем залпового вогню, артилерії, переносних зенітно-ракетних комплексів, а також систем ППО. Бо окрім IRIS-T згадаймо 30 "гепардів", які захищають наше небо.

Це все складна дипломатична робота, і нам би хотілося набагато більшої динаміки. Я буду робити все, щоб Україна була забезпечена сучасною зброєю для захисту територіальної цілісності.

Читайте також: Глава МЗС Німеччини: Системи ППО для України зараз важливіші, ніж танки

– 25 жовтня в Берліні відбулась конференція з відбудови України. Україна, за словами радника Зеленського Олександра Роднянського-молодшого, очікує від Німеччини 500 млн на місяць. Ви бачите готовність німців допомагати нам в такому обсязі?

– Я б не став зараз говорити про обсяги, це є предметом переговорів. Але під час цієї конференції було очевидно, що Німеччина дуже серйозно ставиться до створення "плану Маршалла" для України. Надзвичайно важливим сигналом був заклик канцлера інвестувати в Україну, тому що, інвестуючи в Україну, ви інвестуєте в майбутнє Євросоюзу. 

– До призначення послом ви займалися санкціями. Чи є проблеми з санкційним тиском саме з боку Німеччини?

– Насправді Німеччина показала лідерство у питанні санкцій. Саме під час головування Німеччини в G7 нам вдалося створити санкційну коаліцію, в яку сьогодні входять понад 40 держав. У Німеччини тут є особлива роль. Саме такого лідерства я б очікував від Німеччини й надалі.

Читайте також: Зеленський та його "картковий будинок". Хто і як штовхає Росію у прірву санкцій

– Чи немає у світу певної втоми від санкцій, особливо ближче до зими? Можливо, частина країн думає, що досить перекривати кисень Росії?

– Весь світ сьогодні бачить, як кисень, воду та електроенергію Україні перекриває Росія – своїми ударами ракет та дронів. Я дуже скептично ставлюсь до намагань вдавати якусь втому.

"Сьогодні в німецьких медіа ніхто не говорить про те, що це війна в Україні, що ціни підвищуються через Україну. Акценти абсолютно чіткі: це через війну Росії, через обстріли, через залежність від російського газу, через провокації РФ проти держав Заходу. Тому втоми від санкцій немає".

– Ви торкнулися теми німецьких медіа. З цим пов’язане питання від підписників LIGA.net. Як ви будете впливати на німецькі ЗМІ, які пишуть у своїх статтях Ukraine-Krieg (українська війна), наче ми самі з собою чи з марсіанами воюємо? Коли вони почнуть писати Russland-Ukraine-Krieg?

– Не можу з цим погодитись, тому що я уважно дивлюсь на німецький медіаландшафт. І навіть коли йдеться про Ukraine-Krieg – акценти правильні. Тональність німецьких медіа абсолютно проукраїнська. На відміну від формулювань, які використовувались рік тому, коли говорили про "обидві сторони" та "конфлікт". Зараз це російська війна, це російські обстріли, а не якісь обстріли, які беруться з неба.

Якщо ми бачитимемо використання термінів, які дезорієнтують німецьке суспільство, то будемо звертати на це увагу. Але за тиждень, що я в Німеччині, я відчув не тільки солідарність німецьких громадян, а й правильні оцінки того, що відбувається в Україні і як називати цю війну.               

© Інформаційне агентство ЛIГАБiзнесIнформ, 2007-2022

 

Поділитися

Коментар