Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Олександр Купчишин: "Рішення Держдуми РФ про необов'язковість виконання Росією рішень міжнародних судів шокує"

Українська

"Навіть Сталін, Гітлер і Муссоліні не додумались до законодавчого заперечення примату міжнародного права, а злочини творили під прикриттям юридичної казуїстики і словесної демагогії. Росія ж переплюнула усіх, надавши містячковій феміді повноваження вершити міжнародне правосуддя", - про це у своєму блозі пише віце-президент УАЗП Олександр Купчишин 

Рішення Держдуми РФ про необов'язковість виконання Росією рішень міжнародних судів шокує. З початку XVII століття - з часів закладення фундаменту сучасного міжнародного права, ніколи держава ОФІЦІЙНО не формалізувала, тим більше на законодавчому рівні, відмову від дотримання міжнародно-правових стандартів. Навіть Сталін, Гітлер і Муссоліні не додумались до законодавчого заперечення примату міжнародного права, а злочини творили під прикриттям юридичної казуїстики і словесної демагогії. Росія ж переплюнула усіх, надавши містячковій феміді повноваження вершити міжнародне правосуддя. 

Гуго Гроцій, видатний голландський юрист і архітектор сучасного міжнародного права, напевне перевернувся б у труні, дізнавшись як російські послідовники знущаються з його дітища. Стає дедалі зрозумілішим, що Путіна і його команду остаточно зірвало з гальм, спочатку на військово-дипломатичному, а тепер вже і на юридичному напрямку.

Останніми днями лунає занепокоєння, чи не ускладнить це рішення механізмів відшкодування Україні збитків, завданих Росією в результаті анексії Криму та агресії на Донбасі. Як відомо, Україна готує відповідні позови до міжнародних судових інстанцій. Ми в Українському відділенні Асоціації міжнародного права не вважаємо такі побоювання обгрунтованими. Росія і раніше не надто рахувалася з рішеннями міжнародних судів, а зараз лише підвела під це юридичну базу. На щастя, міжнародне правосуддя суттєво відрізняється від "басманного". У разі відмови Росії від добровільного виконання судових рішень до неї буде вжито потужний арсенал примусових заходів, включаючи арешти по всьому світу нерухомого майна, банківських рахунків, морських і повітряних суден та інших активів. Справа ЮКОСА довела, що з міжнародними судами не варто жартувати навіть такому монстру, як сучасна Росія.

Автор: Надзвичайний і Повноважний Посол, віце-президент УАЗП Олександр Купчишин

Поділитися

Коментар