Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Конференція із заборони хімзброї: росія вперше не потрапила до керівного складу

Українська
Уперше в історії Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) Росію не обрали віцепрезидентом Конференції держав-членів Конвенції про заборону хімічної зброї.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі повідомив посол України в Нідерландах Максим Кононенко.

«Росію вперше за весь час існування ОЗХЗ не обрали віцепрезидентом Конференції держав-членів Конвенції про заборону хімічної зброї. Вона була віцепрезидентом 21 раз. Сьогодні обрали Хорватію і Латвію від нашої регіональної групи. Це свідчення ставлення Організації до Росії як до держави-агресора і спонсора тероризму», - сказав він.

Традиційно, під час роботи сесії Конференції виносились питання щодо обрання представників членів держав-учасниць на заміщення низки політичних та технічних посад робочих органів Організації.

Одним із таких питань є обрання десяти віцепрезидентів Конференції від п’яти регіональних груп.

Згідно з Правилами процедур Конференції передбачено висунення двох кандидатів від кожної регіональної групи. З огляду на неможливість досягнення консенсусу в Східноєвропейській групі, яка запропонувала кандидатури трьох країн, а саме Латвії, Хорватії та Росії, була застосована процедура таємного голосування, передбачена Правилами процедур Конференції. За результатами голосування Хорватія отримала 90 голосів, Латвія – 94, Росія – 44.

Таким чином, будучи 21 раз на цій посаді, Росія позбавлена права вносити деструктив та розкол в роботу Організації.

Читайте також: Україна поінформує ОЗХЗ, якщо Росія використає хімічну зброю

Як повідомляв Укрінформ, у нідерландській Гаазі проходить 27-ма сесія Конференції держав-учасниць Конвенції про заборону хімічної зброї.

Сесія триватиме з 28 листопада по 2 грудня.

Всі 193 країни-члени ОЗХЗ, в тому числі Україна та Росія, є сторонами Конвенції про хімічну зброю від 1997 року. Цей документ передбачає зобов’язання не створювати та не застосовувати хімічну зброю.               

© 2015-2022 Укрінформ

Поділитися

Коментар