Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

США виступають за те, щоб Зеленський і Сі поспілкувалися напряму

Українська
Сполучені Штати вважають, що потенційна розмова Президента України Володимира Зеленського й лідера КНР Сі Цзіньпіня дасть змогу краще ознайомити Китай з українською точкою зору щодо розв’язаної Путіним війни.

Про це заявив у понеділок під час пресбрифінгу радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми заохочували президента Сі поспілкуватися з президентом Зеленським, бо вважаємо, що КНР і особисто президент Сі мають напряму почути українську точку зору, а не лише російське бачення цього питання», - зауважив радник Байдена.

Читайте також: США спостерігатимуть, щоб Путін і Сі не домовилися про передачу зброї Москві – Білий дім

Він уточнив, що Сполучені Штати, фактично, виступали за те, щоб ця розмова відбулася, і робили це в публічній площині, а також у приватному порядку.

Водночас, Салліван поінформував, що адміністрація США в понеділок зв’язувалася з українськими колегами. За його словами, в Києві наразі не отримали жодного офіційного підтвердження про телефонний дзвінок з Китаю.

Читайте також: Речник ЄС про війну в Україні: Китай де факто обрав сторону

У цьому контексті представник Білого дому висловив сподівання, що контакт відбудеться, і підхід КНР в питанні війни РФ проти України буде більш збалансованим.

«Ми сподіваємося, що це й надалі утримуватиме їх (китайську сторону – ред.) від вибору щодо надання Росії воєнної допомоги», - зауважив Салліван.

Читайте також: Новий прем’єр китайського уряду виступив за співпрацю зі Сполученими Штатами

Як повідомлялося, у понеділок американське видання The Wall Street Journal написало про плани глави КНР Сі Цзіньпіня поговорити з Президентом України Володимиром Зеленським телефоном або через відеозвінок. При цьому зазначалося, що розмова може відбутися після потенційного візиту китайського лідера до Росії, якого китайська сторона поки офіційно не анонсувала.

© 2015-2023 Укрінформ.

Поділитися

Коментар