Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Невдала спроба шантажу

Українська

Рішення Росії проігнорувати січневу сесію ПАРЄ, а також відмова сплатити внесок до бюджету РЄ виглядають, як відвертий шантаж. Перебуваючи під санкціями ПАРЄ і не маючи змоги впливати на її роботу, кремлівські “стратеги” замість кроків, спрямованих на виконання резолюцій цього органу, пішли звичним для себе шляхом погроз та ультиматумів. Заяви глави російської делегації в ПАРЄ О.Пушкова мали на меті якщо не налякати, то принаймні приголомшити європейських колег: “Ми повернемося в ПАРЄ тоді, коли будуть серйозні перспективи нашої повноцінної і рівноправної участі... Якщо такі перспективи не складуться, то делегація РФ не братиме участі в січневій сесії ПАРЄ”. І далі: “Я вам можу сказати, що платіж (до бюджету РЄ – О.К.) не перерахований”. Таким чином, шляхом неявки на сесію і погрозами фінансового бойкоту Москва сподівається уникнути принизливої процедури подовження санкцій, які вкотре як Дамоклів меч нависають над російською делегацією.
Відверто кажучи, заінтригували не стільки звичні агресивні висловлювання російських посадовців, скільки реакція на них ПАРЄ. Адже фінансовий стан РЄ в цілому і ПАРЄ, зокрема, значною мірою залежить від внесків Росії, яка разом з Німеччиною, Францією, Великою Британією та Італією складає так званий “клуб великих платників” – країн, що формують левову частку бюджету організації. Припинення виплат до бюджету хоча б однією з цих країн автоматично загрожує фінансовою кризою РЄ. Власне у цьому і полягає сенс шантажу, до якого вдалися російські політтехнологи.
Офіційна реакція ПАРЄ приємно здивувала. Не завжди РЄ виявляла принциповість перед загрозою фінансової кризи. Але Росія вже так усіх дістала, що цього разу навіть перспектива фінансових потрясінь не змусила РЄ йти на поступки всупереч принципам. Заява Голови ПАРЄ Анн Брассер виглядає напрочуд жорстко: не подавши у встановлені терміни повноважень, Росія буде позбавлена можливості участі в ПАРЄ не лише на січневій сесії (як того бажала російська сторона), а й протягом усього 2016 року. Можемо привітати виявлену керівництвом ПАРЄ принциповість і чіткість позиції.
Водночас стає зрозумілим, що, насправді, такими діями Росія , як гоголівська «унтер – офіцерська вдова» сама себе висікла. Риторика О.Пушкова вочевидь була розрахована на те, що небезпека фінансових потрясінь підштовхне РЄ до пошуку компромісів, які створять умови для поновлення участі РФ у роботі вже весняної сесії і врешті - решт скасування санкції. Але з огляду на парламентські вибори в РФ наприкінці цього року, для О.Пушкова та інших членів нинішньої російської делегації в ПАРЄ можливість знову відвідати Страсбург взагалі виглядає проблематичною.


Олександр Купчишин

віце-президент УАЗП, Надзвичайний і Повноважний Посол

Поділитися

Коментар