Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Аншлаг, ще аншлаг… До завершення сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ)

Українська

      Минулого тижня у французькому м. Страсбург пройшла перша з чотирьох щорічних сесій Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), одного з двох головних статутних органів найстарішої європейської міжнародної організації. На ній зазвичай обирають голову Асамблеї, затверджують повноваження делегатів усіх 47 країн-членів, у тому числі й України, визначають порядок денний роботи на увесь рік тощо. Не стала винятком і сесія, що минула, попри деякі особливості, до яких хотілося б привернути увагу.

      Чи не найцікавішою родзинкою стала та, що Росія, яку Асамблея ще у квітні 2014 року позбавила права голосу, а потім і права участі в роботі на весь 2015 рік за окупацію Криму, підтримку сепаратистів на сході України, цього року не наважилася зробити жодної спроби, щоб відновити статус своїх представників в ПАРЄ. У середині грудня минулого року керівники Державної думи і Ради Федерації повідомили Секретаріат РЄ про відмову російської делегації брати участь у роботі першої сесії Асамблеї 2016 року. Такий крок одержав серед депутатів назву «втеча з поля бою». При цьому, російські очільники, як завжди, висунули ультиматум: або ПАРЄ відміняє санкції і ми прибуваємо до Страсбурга, або ми прибуваємо до Страсбурга за умови відміни санкцій. Скоріше за все, вони були впевнені, що Асамблея не витримає такого зухвалого натиску і визнає повноваження їхніх делегатів with wide closed eyes (з широко заплющеними очима). Однак, і цього разу Росія прорахувалася.

       Неучасть російської делегації в роботі січневої сесії ПАРЄ фактично позбавляє її можливості повернутися до зали засідань протягом усього 2016 року, оскільки восени в Росії відбудуться парламентські вибори і невідомо, які новообрані депутати Думи зможуть претендувати на включення до складу нової делегації. Дійсно, як казали ще у древньому Вавілоні: «Сама себе раба б’є, якщо нечисто жне».

       Асамблея обрала своїм новим головою на 2016 рік іспанця Педро Аграмонта, представника Європейської народної партії, який в інавгураційній промові назвав ключові виклики, що стоять перед Європою: загроза тероризму, міграційна криза, зростання популізму і відкриті конфлікти. Згадавши Україну, він закликав Росію припинити підтримку сепаратистів і наголосив, що звільнення Надії Савченко, члена української делегації, залишається одним з пріоритетів в діяльності ПАРЄ. «Ситуація в Україні продовжує викликати занепокоєння. Території, які контролюють сепаратисти, залишаються місцем, де відбуваються масові порушення прав людини. Росія повинна повернути ці території під контроль України»,- заявив новообраний голова Асамблеї. При цьому П. Аграмонт наголосив, що хоча він іспанець, перш за все, він є європейцем і тому для нього надзвичайно важливим буде відстоювання у ході роботи ПАРЄ спільних європейських цінностей.

       Треба зазначити, що українська делегація, попри відсутність у порядку денному окремого українського питання, виявила неабияку активність під час сесії Асамблеї. Протягом тижня було, зокрема, проведено круглий стіл «Міжнародний тероризм в Україні», в якому взяли участь живі свідки російських злочинів на сході нашої держави. Крім цього, темі грубого порушення прав людини на тимчасово непідконтрольних українській владі територіях було присвячено інший круглий стіл. А Уповноважений Президента України з питань кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв разом з іншими членами делегації провів прес-конференцію, на якій присутніх було поінформовано про реальну ситуацію в Криму.

       Читач дійшовши до цих рядків, запитає: «А при чому тут слово «аншлаг»? Поясню. Одна з депутатів Верховної Ради України, член нашої делегації на сесії Асамблеї, яка полюбляє вживати такі непритаманні українській мові слова, як «міністерша», «депутатка», «колежанка», «директорка» і т.д., саме цим словом вже у перший день роботи сесії охарактеризувала заповнену європейськими парламентаріями залу засідань. «В ПАРЄ аншлаг, зала повна»,- написала вона в соцмережах. У порівнянні з напівпорожньою залою засідань Верховної Ради України, яку ми маємо можливість спостерігати щоденно на телеканалі Рада, присутність на своїх місцях усіх депутатів Асамблеї, за винятком росіян, очевидно, просто вразила її. До речі, німецьке слово аншлаг (Anshlag) – означає оголошення в театрі, цирку і т. ін. про те, що всі квитки (на даний спектакль, концерт, лекцію тощо) продано.

       Говорячи про обрання  новим головою Асамблеї  Педро Аграмонта, вона   продовжила: «А яка ж його позиція щодо дій Росії? Непросте питання. З одного боку, він публічно критикує Росію за її агресивну політику, а з іншого, належить до тих членів ПАРЄ, які виступають за «діалог» і очевидно і передбачувано, що на своїй посаді він буде відстоювати цю позицію».

       Я особисто не знаю П. Аграмонта, але переконаний, що він ніколи не благатиме депутатів займати свої місця у залі засідань і не ставитиме на голосування одне й те саме питання по 5-6 разів. Тому, що він сповідує  європейські цінності.  Я б також не ділив парламентаріїв ПАРЄ на «друзів» і «ворогів» України. У кожного з них є своя позиція, сформована під впливом інформації, у тому числі й російської, про події в Криму і на сході України. Тому за допомогою широкої й продуманої роз’яснювальної роботи треба постійно збільшувати кількість прихильників України, тих, хто знатиме правду про реальну ситуацію в нашій державі. Цього можна досягти і через «аншлаг» в українському парламенті, що необхідно для прийняття важливих для держави рішень відповідно до положень існуючого регламенту.

 

         Ігор Турянський

         Надзвичайний і Повноважний Посол

Поділитися

Коментар