Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Заява Української асоціації зовнішньої політики

Українська

                                                                                                        

         Українська Асоціація зовнішньої політики вітає ухвалення Верховною Радою України закону про електронне декларування доходів чиновників із пропозиціями Президента України, узгодженими з ЄС. Цей крок фактично знімає останню перешкоду на шляху до отримання безвізового режиму з ЄС і суттєво наближує нашу державу до омріяної багатьма поколіннями українців мети – стати частиною цивілізованої Європи.

         Віддаємо належне зусиллям Президента України, його послідовності, наполегливості і рішучості у цьому без перебільшення доленосному питанні. Суспільство відчуває, що  Президент не лише налаштований  виконати свою передвиборчу обіцянку, але й розглядає отримання безвізового режиму з ЄС як особистий виклик і справу принципу.

         Важливу роль у забезпеченні прийняття такого рішення відіграло вітчизняне громадянське суспільство. Постійний тиск з боку громадськості, неурядових організацій, експертного середовища змусив противників нашого зближення з Європою припинити політичні маніпулювання у вищому законодавчому органі держави, що дозволило схвалити закон, який відповідає європейським стандартам.     

         Разом з тим відзначаємо, що попри схвалення Верховною Радою доопрацьованого закону, динаміка переговорного процесу щодо отримання Україною  безвізового режиму з ЄС залишає гіркий присмак. Підкилимні ігри низки народних депутатів з метою відтермінувати електронне декларування своїх доходів, неготовність частини з них жити за європейськими правилами, неприховане «вмовляння» з боку наших європейських партнерів прискорити ухвалення українським парламентом необхідних рішень – усе це підриває довіру європейців до проголошеного Україною цивілізаційного вибору. У багатьох з них, як власне і у багатьох громадян України, виникає підозра, що законопроект N3755 ухвалено депутатами не завдяки їхнім переконанням, а всупереч ним, з почуття самозбереження лише після вето Президента. Адже після багатьох років копіткої роботи народ України ніколи не пробачив би владі принизливого і нічим немотивованого зриву термінів впровадження безвізового режиму. Та й кількість поданих за закон голосів – 278 з 450  не може задовольнити. По великому рахунку це говорить про не сприйняття значною частиною українського депутатського корпусу не тільки європейських цінностей, але і європейського вибору українського народу . Про це свідчать також і спроби зірвати виконання взятого на себе Україною  зобов’язання – невідкладно розпочати роботу Національного агентства із запобігання корупції.

        Українська Асоціація зовнішньої політики наголошує на необхідності подальшої консолідації спільних зусиль для подолання спротиву противників європейської інтеграції, більш тісної та ефективної взаємодії влади з громадянським суспільством на тернистому шляху до об’єднаної Європи. Європейський вибір – це не вибір політиків. Це -  вибір народу України, продемонстрований Революцією Гідності, і він не повинен бути заручником вузькопартійних амбіцій політичних сил.     

     

 

  15 березня 2016 року

Поділитися

Коментар