Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Українські й американські науковці обговорюють питання стратегічних партнерських взаємин між Сполученими Штатами Америки й Україною

Українська

          З ініціативи Центру американських студій факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка в співпраці з Інститутом Кеннана при Міжнародному науковому центрі імені Вудро Вільсона (США) та Українською асоціацією зовнішньої політики впродовж 12-13 квітня 2016 року в Львівському національному університеті проходла ІІІ Америкознавча мультидисциплінарна конференція: «Чверть століття українсько-американської дружби: досвід гідний майбутнього», приурочена 25-й річниці визнання США незалежності України.

          Модератор конференції і голова організаційного комітету, директор Центру американських студій ЛНУ ім. Івана Франка, випускник програми Фулбрайта-Кеннана Роман Калитчак наголосив, що конференція є доброю нагодою ще раз поміркувати про перспективу українсько-американських відносин. Також він висловив сподівання, що змістовні дискусії, які  виникатимуть у ході міждисциплінарної конференції, відбудуться у руслі конструктивного діалогу в приязній, позитивній атмосфері. Окремо він висловив вдячність Інституту Кеннана у Вашингтоні за надану підтримку у проведенні конференції.

          Від імені адміністрації Університету проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Марія Зубрицька привітала учасників, які представляли освітні й дослідницькі наукові центри та програми американознавчих студій, з початком роботи конференції. Марія Олексіївна підкреслила, що, незважаючи на складний період, який переживає Україна, нам вдасться закцентувати увагу на позитивному досвіді нашої держави з іншими країнами. «І саме розвиток досліджень є ознакою плідної співпраці в майбутньому», – зауважила проректор.

          Декан факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. Івана Франка, професор Маркіян Мальський під час свого виступу зосередив свою увагу на важливості розвитку стратегічних партнерських взаємин між Сполученими Штатами Америки й Україною. «Україні нині вкрай необхідний виважений, чіткий, неупереджений науковий аналіз того, що відбувається в наших стосунках»,  – зауважив Маркіян Зіновійович.  Також він підкреслив, що результати наукових досліджень є потужним ресурсом, який слід використовувати Україні для того, аби стати процвітаючою й успішною країною. «Участь американських учених у конференції, що проходить на базі ЛНУ ім. Івана Франка, є яскравим виявом  налагодженого партнерства», – переконаний Маркіян Мальський. Підсумовуючи, доповідач наголосив, що для українських молодих науковців і студентів важливою є участь у програмах, які спільно реалізовують американські та європейські науково-освітні центри, адже здобутий досвід і знання допоможуть обстоювати інтереси України на міжнародній арені.

          Заступник директора Інституту Кеннана та керівник Програми верховенства права при Центрі Вудро Вільсона Вільям Померанц запевнив, що Інститут Кеннана завжди готовий підтримувати ініціативи й допомогти в реалізації проектів, що сприяють налагодження діалогу й порозуміння між Україною та Сполученими Штатами Америки.

          Директор Київського офісу Інституту Кеннана Катерина Смаглій зачитала вітальну телеграму від імені директора Програми імені Фулбрайта в Україні Марти Коломиєць, а також представила колегам праці, що стали результатом попередніх конференцій. Катерина Смаглій також розповіла про те, що Інститут Кеннана розвиває мережу своїх випускників для поглибленої співпраці зі США.

         На пленарному засіданні конференції з доповіддю "Україна-США: 20 років стратегічного партнерства" виступив, Надзвичайний і Повноважний Посол, Президент Української Асоціації зовнішньої політики Володимир Хандогій. Зокрема, доповідач наголосив, що нинішня конференція – це «не ритуальна данина черговій річниці в українсько-американських відносинах. Це - можливість осмислити їхню 25-літню історію, проаналізувати результати багатопланового співробітництва між Україною і США, зазирнути в майбутнє наших відносин в різних галузях в нових геополітичних умовах, коли наша держава стала об'єктом брутальної агресії з боку Росії". Відбулася дискусії на тему: «Перспективи українсько-американських відносин». З доповіддю на тему: «США та криза навколо України» виступив  науковець Одеського національного університету імені І.І. Мечникова Володимир Дубовик, випускник програми Фулбрайта-Кеннана. 

          Робота ІІІ Америкознавчої мультидисциплінарної конференції: «Чверть століття українсько-американської дружби: досвід гідний майбутнього» проходила у п’яти тематичних секціях. У фокусі наукового інтересу були правові, етичні, економічні та гуманітарні питання, зокрема питання безпеки в умовах збройного конфлікту та роль США в його врегулюванні; демократичні імперативи Америки в міжнародно-політичному розвитку; досвід протидії та боротьби з корупцією; дотримання принципів верховенства права та громадянської відповідальності; проблеми світової кризи та подолання її наслідків, розвиток малого і середнього бізнесу, залучення Україною світових інвестиції тощо.

          Учасники конференції не оминули увагою і мовознавчі та літературознавчі питання, представлено й доповіді з масмедійної тематики та запозичення для України досвіду в контексті  розвитку видавничої справи.

         На конференції було представлено ряд видань і публікацій, які підтримав Інститут Кеннана та Програма імені Фулбрайта.

         Прес-центр

Поділитися

Коментар