Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

"Тепер Путін відправить Лазарєва до ГУЛАГу?": як європейські ЗМІ коментують перемогу Джамали

Українська

Сергій Сидоренко, Європейська правда _ Понеділок, 16 травня 2016, 11:11

фото www.dnevnik.rs
 

Про те, що підсумки Євробачення не обходяться без політичної складової, писали, мабуть, у більшості європейських ЗМІ.

Росія нині, програвши у Стокгольмі, взагалі "підняла на прапор" цю ідею, виправдовуючи поразку свого представника. Та що з цього приводу думають європейські громадяни?

–  Як сприйняли перемогу Джамали у ключових ЗМІ європейських країн?

– Чому Сан-Марино несподівано опинилося серед "фанів України"?

– Як допомогла Україні підтримка французької телеведучої?

Ці та інші деталі, що допомогли нам перемогти на конкурсі в Стокгольмі, з’ясовувала "Європейська правда".
 

Велика Британія: 
про російську конспірологію

Почнемо з класики – The Times. Стаття за назвою "Росія роздратована поразкою на Євробаченні" стала головним матеріалом ключового британського видання про підсумки пісенного конкурсу.

В ньому, на відміну від багатьох інших ЗМІ, немає "перчинки" та гострих редакційних виразів, але відображена ключова думка європейських мас-медіа: в Москві надто болісно сприйняли поразку. Там шукають конспірологічні теорії про "політичну перемогу" України та про те, що весь конкурс був підлаштований, аби "насолити" РФ.

Для цього редакції не довелося вдаватися до аналітики – там вирішили, що цитування російських посадовців та ЗМІ є достатньо красномовними. Серед них – і віце-прем’єр РФ Рогозін, що запропонував надіслати на конкурс неформала Сергія Шнурова, і "віце-прем’єр" окупаційної кримської влади, який заявив про "великий план (Заходу) з метою позбавити Росію перемоги, із залякуванням з боку України".

Варто додати, що в британських ЗМІ ще до фінального голосування припускали такий підсумок конкурсу. "Українська пісня на Євробаченні готова сколихнути напруження у відносинах з РФ", – попереджало в п’ятницю видання Financial Times.

А британські таблоїди дозволили собі розгорнутися на повну силу, цитуючи російську реакцію. "На наступне Євробачення ми приїдемо на танках", – наводить Daily Star твіт російського вболівальника, що містить нецензурну лайку.

Та головне – не це. Перемога Джамали стала добрим приводом нагадати британському читачеві про історію переслідування кримських татар та про незаконну анексію Криму.

Згадка про злочини СРСР та Росії в Криму з’явилися, мабуть, в кожному європейському ЗМІ, що писало про підсумки Євробачення.

А деякі видання, зокрема, BBC, присвятили цьому окремі матеріали.

І це – мабуть, найбільша політична складова української перемоги. В ситуації, коли українське питання у багатьох країнах відходить на третій план, Джамала нагадала найаполітичнішим читачам: проблема Криму лишається так само актуальною.
 

Австрія: 
Євробачення в Криму та можлива помста Путіна

В неділю пообіді Die Presse опублікувала розлогий текст (за агенцією APA) за назвою "Київ чи Крим – де пройде пісенний конкурс-2017".

Видання цілком серйозно пише, що проведення Євробачення-2017 в "українському Криму, який нині окупований Росією", багатьма справді розглядається як опція і це може призвести до політичних ускладнень. Причому в Австрії – країні, яку багато хто вважає одним із сателітів Росії – провідні ЗМІ не стримують виразів, критикуючи російську та радянську політику.

"У пісні-переможниці "1944" кримська татарка Джамала співає про вислання її народу з півострову. Параноїдальний радянський диктатор Сталін звинуватив кримських татар у співпраці з нацистською Німеччиною. Попри протести Росії проти політичного контексту, EBU дозволив цю пісню", – пише Die Presse.

Ще одна ключова газета країни, Der Standard, опублікувала в день завершення Євробачення статтю про путінську Росію.

"На щастя, ця людина не залякає Європу, що підтверджує перемога Джамали з ’політично зарядженою’ піснею ’1944’. Важливо спостерігати, чи помститься Путін за поразку", – пише видання, припускаючи, що РФ може підсилити збройне протистояння на Сході України.

Журналісти також підкреслюють "кримінальну ментальність російського керівництва" та припускають, що Кремлю доведеться витрачати зусилля на судові процеси проти його сателітів в Європі.
 

Франція:
"Не забудьте проголосувати за Україну"

На перший погляд у французьких ЗМІ можна не помітити чогось особливого. Тут також розповідали про суть та зміст пісні і цитували жовчні висловлювання з Росії – приміром, в публікації Agence France-Presse або в авторитетній Le Figaro,  де нервовій реакції РФ присвячена окрема стаття. Перше місце української конкурсантки "стало передбачувано непопулярним у Росії, де чимало голосів висловилися на користь скасування її "політичної перемоги" у змаганні з російським претендентом", – пише видання.

Та Франція примітна іншим. Джамала опинилася на другому місці в голосуванні глядачів (10 балів), хоча французька частина журі дала нам 0 балів!

Значною мірою ми маємо завдячувати у цьому ведучій Маріан Джеймс (Marianne James), яка коментувала конкурс в прямому ефірі телеканалу France 2.

Вона  виявилася нашою прихильницею – відверто агітувала глядачів "не забути проголосувати за Україну" та кілька разів відзначила, як її вразила українська виконавиця та її історія. Так, вона підтримувала не лише нас (також, зокрема, Іспанію), але "проукраїнські настрої" виявилися вельми помітними.

До того ж, йдеться не так про підтримку Джамали, як про... небажання перемоги Росії.

В ситуації, коли фаворитом був саме російський виконавець, вислови на кшталт "сподіваюся, що жодна диктаторська країна сьогодні не виграє", були вельми однозначними.

Коли оголосили результати, Маріан щиро раділа українській перемозі, а згодом, коли на екрані з’явився розчарований Сергій Лазарєв, ведуча саркастично запитала: "Бідний хлопець! Тепер Владімір (Путін) вишле його до ГУЛАГу?"
 

Польща і Сан-Марино:
 такі різні "фани України"

Серед усіх країн-учасниць дві держави дали Україні максимальну кількість голосів – по 12 від глядачів та національного журі.

Ці країни – Польща та... Сан-Марино.

Та якщо підтримка сусідньої дружньої Польщі є очікуваною, то Сан-Марино справді здивувало, і про це – трохи нижче.

А спершу – дякуємо польським колегам за добру роботу. Поляки наперед мали всю інформацію і про пісню, і про виконавицю і розуміли, що голосують не просто "за Україну". Вони ще до фінального голосування могли прочитати та почути про трагедію кримськотатарського народу та символізм пісні "1944", а після голосування – про відгуки з України та з РФ.

А що ж в Сан-Марино?

Там перемога України лишилася практично непоміченою. Попри внесок цієї держави у наш тріумф.

І, якщо щиро, це не дуже дивно.

51-річний виконавець із Сан-Марино Serhat не пройшов до фіналу, тому нічне шоу мало кого обходило. До того ж, минулі вихідні були важливі для сан-маринців з іншого приводу: в неділю тут відбувся референдум щодо податкової політики держави. Яке ще Євробачення, яка Україна?..

І, насамкінець, просто факт: у цій карликовій державі живе лише трохи більше 30 тис. мешканців. Тому для перемоги у глядацькому голосуванні було потрібно не так багато голосів. І їх могла забезпечити, приміром, українська діаспора :)
 

Сербія:
"Росія програла? Як, чому?"

Та якщо сан-маринцям відверто байдуже, які результати має України завдяки голосам їхньої держави, то деякі країни, що підтримали Україну, не приховують розчарування результатами Євробачення.

Серед них – Сербія, ключовий партнер Росії на Балканах.

Сербія дала нам 12 голосів від журі, та 7 – від глядачів. (Точно таким, до слова, є внесок Боснії і Герцеговини, ще однієї держави регіону, де значна кількість населення прихильні до РФ)

На щастя, ми не знайшли у місцевих ЗМІ масових закликів до перегляду результатів – там не мають сумніву, що правил дотримано, але згадують російські заклики. Серби, до слова, звернули увагу на те, що українці дали 12 балів російському виконавцю.

І, до слова, остання згадка не є випадковою, бо тут українсько-російський конфлікт має схожість із балканським.

Серби, які є агресорами щодо інших країн регіону, отримали від мешканців цих країн... найвищі бали!

Сербська виконавиця Саня Вучич стала лише 18-ю у фіналі, однак їй дали по 12 балів глядачі з Боснії і Герцеговини, Македонії, Словенії, Хорватії та Чорногорії.

Так само, як Україна дала 12 балів Лазарєву.

І саме це є головною новиною для сербських ЗМІ.
 

Іспанія:
"Джамала виграла, бо вона – найкраща!"

Звісно, можна знайти чимало цікавого і у висвітленні Євробачення іншими країнами, та переважно вони повторюють одна одну.

Завершити огляд варто сюжетом іспанської телекомпанії RTVE.

"З тріумфом Джамали стало очевидно, що Євробачення-2016 винагородило мистецтво, а не штучність. На тлі зловживання використанням "мапінгу" (відеоефектів) російським конкурсантом, сильними рисами Джамали були її потужний голос, особистість і пісня, яка зачепила серця телеглядачів", - вважають оглядачі цього ЗМІ.

Щоправда, журі Іспанії не дало Джамалі жодного балу, але глядачам наша виконавиця сподобалася – 4-те місце, 7 балів.

ЧИТАЙ ТАКОЖ

© 2014 - 2016, Європейська правда, eurointegration.com.ua 

Поділитися

Коментар