Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Порошенко в Генштабі: "гібридна агресія" вимагає від України активної "гібридної оборони"

Українська

Київ. 14 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Отриманий під час дворічної агресії Російської Федерації проти України досвід дозволяє як спрогнозувати подальші дії Кремля, так і відпрацювати ефективну стратегію захисту при будь-якому розвитку ситуації - від широкомасштабної агресії, до проявів "гібридних загроз", - заявив президент України Петро Порошенко.

"Адекватно реагуючи на дії агресора, ми повинні узагальнити вже накопичений нами досвід і спрогнозувати подальші дії Російської Федерації щодо нашої країни. Постійно повинен вестися пошук ефективних стратегій захисту від "гібридних загроз". Повинні вивчатися уроки цієї війни, тестуватися і підтверджуватися відповідні концепції протидії, поліпшуватися національні здібності і сумісність з НАТО", - сказав П. Порошенко під час участі в робочій науково-практичної конференції "Уроки гібридної війни: військові аспекти", яка проходить в Генеральному штабі Міністерства оборони України у вівторок.

Як повідомляє прес-служба глави держави, президент підкреслив, що "ще до того, як  "Україна стане членом НАТО, вона повинна мати натовську армію". "Ми повинні визначити і забезпечити неухильне дотримання єдиних для всіх силових структур правових і технічних вимог до розробки і прийняття на озброєння техніки і майна з урахуванням стандартів армій країн НАТО", - додав П.Порошенко.

Президент акцентував увагу присутніх на тому, що сьогодні війну проти України розгорнуто не тільки на Сході країни - вона триває на всіх можливих напрямках. "Це не тільки наступ і агресія на наших кордонах. Це ще й активна інформаційна і пропагандистська війна для того, щоб посіяти розбрат, розчарування, пригнічення всередині України, очорнити нашу державу, її керівництво, військо і народ. Ворог намагається перенести зусилля на дестабілізацію внутрішньої ситуації в Україні ", - підкреслив він.

У контексті економічної агресії П. Порошенко нагадав про майже повне закриття експорту українських товарів на російський ринок. "Бажання Москви задушити нас економічно можна виміряти статистично. На початку десятиліття більше 30% українського експорту йшло на російський ринок, а в першому кварталі поточного року - його частка склала 8,5% з тенденцією до подальшого зниження", - повідомив президент і додав, що "якщо такий ринок невмотивовано закривається, це - глибокий шок для економіки, і удар по добробуту людей, які на той ринок працювали".

"Ми не впали на коліна, а вистояли тільки завдяки тим можливостям, які дало нам Угоду про асоціацію з Європейським Союзом", - підкреслив при цьому П. Порошенко.

На переконання глави держави, для врегулювання ситуації недостатньо тільки військового, дипломатичного, економічного чи іншого окремого підходу. "Розв'язана проти нашої держави гібридна війна вимагає від нас продовжувати застосовувати асиметричне комплексне реагування на загрози. Оборона від гібридної агресії теж повинна бути гібридної", - зазначив П.Порошенко.

У цьому контексті, як зазначив президент, важлива жорстка, активна оборона, яка позбавляє сенсу наступальні дії противника, активна дипломатія, спрямована на забезпечення підтримки України, продовження дії міжнародних санкцій проти агресора.

Глава держави звернув увагу на необхідність вивчення можливостей територіальної оборони держави. "У разі агресії, питання побудови територіальної оборони, з урахуванням досвіду останніх двох років повинен бути ретельно опрацьовано", - сказав він.

Президент також наголосив на необхідності охорони важливих державних об'єктів в глибині території України.

"Так само в разі повномасштабного вторгнення повинен бути відшліфований план загальну мобілізацію і функціонування держави в умовах воєнного стану", - сказав П. Порошенко і додав: "Те, що ми зараз не оголошуємо загальну мобілізацію, тільки викликано тим, що кампанія побудови контрактної армії ефективна ".

Президент також висловив переконання, що слід підготувати інфраструктуру і відповідну матеріально-технічну базу для того, щоб мати можливість в разі потреби оперативно розгорнути партизанський рух і оптимізувати роботу підприємств оборонно-промислового комплексу країни, створення нових потужностей і виробництв, випуск нових озброєнь.

П.Порошенко доручив за підсумками роботи скласти проекти рішень і винести їх на засідання РНБО і передати на розгляд уряду України. "Захист держави - не тільки завдання президента і Генштабу, а й кожного громадянина України", - резюмував глава держави.

© 1992-2016, Интерфакс-Украина

Поділитися

Коментар