Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Меркель сподівається, що "Північний потік" не зачепить інтереси України

Українська

Канцлер ФРН Ангела Меркель не вважає за потрібне пов'язувати питання спорудження гілки газопроводу "Північний поток-2" з антиросійськими санкціями і сподівається, що проект не матиме негативного впливу на Україну.

Про це вона заявила в четвер у Берліні на прес-конференції з прем'єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"З політичної точки зору для мене важливо, і ми про це говорили також, щоб як Україна, так і Словаччина через такий проект не були неадекватно зачеплені", - сказала Меркель, додавши, що її країна не зацікавлена в тому, щоб Словаччина та Україна перестали отримувати прибуток від транзиту газу.

Вона заявила, що Берлін підтримує пропозицію єврокомісара Мароша Шефчовича про проведення нових тристоронніх переговорів між Україною, Росією і Єврокомісією, під час яких мають також бути враховані інтереси Словаччини.

Сам "Північний Потік-2" Меркель вважає "економічним проектом, який має бути реалізований, звичайно, відповідно до права і закону". Тобто Європейська комісія повинна вирішити, чи підпадає він під норми третього енергетичного пакету або слід прийняти якісь правила.

Що стосується санкцій, то Меркель нагадала, що скасування їх можливе лише після повної реалізації Мінських угод, а до тих пір вони мають повністю дотримуватися. Проте, наголосила канцлер, на "проект "Північний потік" ці санкції не поширюються", і закликала діяти, дотримуючись європейського законодавства.

Фіцо зі свого боку висловив побоювання, що Словаччина все ж може втратити великі фінансові кошти, пов'язані з транзитом російського газу на захід. І сказав, що Братиславу цікавить в принципі: чи відповідає "Північний поток-2" прийнятим в ЄС критеріям, з приводу чого вона чекає "кваліфікованої відповіді" з боку Європейської комісії. "І ми шукаємо відповідь на запитання: як може виглядати компенсація? Що може запропонувати Словаччина?", - поставив Фіцо запитання і сам відповів, що Словаччина в проекті "Північний поток-2" може запропонувати потужності своєї транзитної системи.

Прем'єр також нагадав, що Словаччина дуже допомогла Україні реверсом газу в той час, коли в Раді Європи тільки жваво дискутували на цю тему. І знову поставив запитання: а хто допоможе Словаччині?

Тема газопроводу стала однією з основних під час переговорів голів урядів ФРН і Словаччини. Стане вона центральною і під час дводенного візиту, який розпочинається в четвер, до Німеччини президента Польщі Анджея Дуди, який має намір озвучити свої побоювання президентові ФРН Йоахіму Гауку та Ангелі Меркель.

© 2015 Укрінформ

Поділитися

Коментар